27. helmikuuta 2021

KYLLÄ PAISTAA

 Kirkasta auringonpaistetta, auringonkiloa, kun on vielä hanki maassa sitä heijastaen. Ikkunat kaipaavat pesua. Pöly näkyy. Tämä tietää kevättä. Ulos en aio asiaa toteamaan. Ruokapuoli kunnossa. Pakastimessa seitsemää sorttia keittoa. Nyt saa se  tehtailu riittää. Olen laiskana ja vain luen kirjaa, jossa Adam Rutherford kertoo, mistä meidät on tehty. Ja koska se tapahtui. Aloitin kirjettä myös Italiaan. Jotenkin tuntuu vaikealta se tehdä. Mitä puhutaan surutaloon? Saako jutella hilpeästi kuten ennen? Miten itse sen koin jäätyäni yksin? En kaivannut sääliä, enkä surujuttuja. Halusin normaalia kanssakäymistä. Voi puhua myös surusta, mutta ei koko aikaa. Näitä muistaen, kirjoitan kirjeen.

Päätökseni lukea yhtä kirjaa kerrallaan ei onnistunut. No, kerrallaan tietysti, mutta siirryn kirjasta toiseen. Tarkoittaa, että nyt on menossa kaikki kolme vastikään ostamaani. Yllätys, yllätys, Rutherfordin kirja viehättää ja on mielenkiintoinen paikka paikoin vaikeatajuisesta tieteellisestä tekstistä huolimatta. Miten toimivat  mitokondriot ja Y-kromosomi? Ei hajuakaan. Mato ei pysty hedelmöittämään apinaa. Tämän ymmärsin. Senkin, että neandertalilainenihminen ei ollutkaan niin "tyhmä" kuin on luultu, vaikka eräs koiranleukatiedemies ehdottikin lajin nimeksi Homo stupidus.  Heillä oli esimerkiksi kieliluu kunnossa, että kommunikoiminen suoritettiin meidän laillamme puhumalla. Äly ei riittänyt atomifysiikan tutkimiseen, mutta ruoka valmistettiin paistamalla tulessa ja saalis pilkottiin itsetehdyillä veitsillä. Ei siis mitenkään stupidus-porukkaa. Sitä paitsi meissä aika monessa on hiukkanen neandertalilaista, koska elimme samoissa maisemissa ja pariuduimme heti tilaisuuden tullen.

Jaahas, hallitus on puhunut. Punttisalin pitäjät eivät vielä tiedä, sulkeutuvatko salit, kun yksi sanoo yhtä ja toinen toista. Ravintolat kuitenkin kiinni, mutta noutoruokaa saa. Paritanssi pannassa, koska siinä ollaan liian liki. Maskeja suositellaan kuten ennenkin ja yhä olen varma, että suositus ei mene vieläkään perille kaikille ulkomaalaistaustaisille. Heistä iso osa uskoo Kohtaloon, että korona iskee tai sitten ei. Pääministeri kuulemma puuhailee luottonaistensa kanssa mahdollista ulkonaliikkumiskieltoa, jos tartunnat ovat tätä rataa kuin nyt. Kansasta osa purnaa, se on selvä, emmehän me muuten suomalaisia olisikaan. No, elämä jatkuu kaikesta huolimatta ainakin suurimmalla osalla.

Ensi viikolla aion ulos asioimaan kaikenlaista. Hedelmiä ainakin. Suunnitelmissa kampaajakin ja välttämätön paha eli hammaslääkäri. Edetään kuitenkin hitaasti. Hedelmät ensin. Nyt suihkuun ja vaatteisiin, pari puhelinsoittoa ja sitten taas luetaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti