9. marraskuuta 2014

ISÄNPÄIVÄSUNNUNTAINA

Isänpäivä ja liputetaan. Minäkin lähetin isälleni terveisiä tuonne ylös, jossa on jo kauan ollut. Tekisi mieli kysyä, mitä kuuluu ja kysynkin joskus. Vastausta en saa. Isänpäivä on nuori juhlapäivä. Vasta 1980-luvulla vakinaistettiin niin, että pääsi almanakkaan. Muistan päivää hiukan vähätellyn aluksi ja hymyillen vietettiin. Nyt jo arvostetaan ja isät päässeet päivän sankareiksi siinä missä äiditkin toukokuussa. Hyvää isänpäivää.

Joulu tuossa tuokiossa koputtelee ovelle. Stockmann jo jouluvaloissa ja Argos-halli pullistelee ja välkehtelee kuten ennenkin jouluisissa tunnelmissa. Suuret ovat odotukset, että joulumyynti paikkaisi huonoja aikoja, joiden kohteeksi tavaratalo on joutunut. Onko sama meininki kuin ennen ihmisillä, että jouluna ei olla köyhiä eikä kipeitä?

Minun jouluni on entisestään supistunut. Vuosi vuodelta on näin käynyt. Oikeastaan kaikki alkoi vanhempieni jätettyä tämän maallisen elämän. Väki väheni ympäriltä ja lopulta olimme aivan kahden, puoliso ja minä. Huomasin kaikenkattavan hössäämisen turhaksi ja nautinkin, kun en enää touhunnut, ostanut lahjoja, leiponut, paistanut ja siivonnut hullun lailla. Totuin kiireettömään joulun aikaan ja huomasin joulun tulevan vähemmälläkin. Ruoka meille Herkusta niin jouluna kuin muulloinkin. En edes pientä kinkkua enää paista, kuten vielä pari vuotta sitten. Jonkun joulukukan ostan, sytytän kynttilöitä palamaan parvekkeelle, syötän puolison ja kerron, että on joulu.

Tänä vuonna muutamat ystäväni joutuvat viettämään joulun yksin. Olen jo pitkään kuunnellut, miten kummassa tästä selviävät. Itselläni on takana yksinäisiä jouluja puolison ollessa sairaalassa ja kerran jopa lähti syntymäpäiviään karkuun heti joulupäivänä kavereitten kanssa pelaamaan Espanjaan golfia. Ei mitään hämminkiä minulla. Nautin joulusta hiljaisuudessa ja oli hyvä olla puolison päästyä onnellisesti perille. Televisio on täynnä jouluohjelmaa, Pähkinänsärkijä ja Ihmeellinen on elämä- elokuva (It´s Wonderful Life) ja muita jouluna esitettäviä klassikkoja. Joulumusiikkia tuutin täydeltä, jota voi vaikka puoliunessa torkkupeiton alla kuunnella. Näin lohduttelen ystäviäni, jotka jo nyt ovat paniikissa yksinäisestä joulustaan. Kyllä se siitä. Joulu on pian taas ohi.

Huomenna jälleen pesijät ja nyt tulee myös terveyshoitaja tekemään muistitestin (MMSE) puolisolle ja minun kanssani kuulemma keskustellaan puolison lääkityksestä. Aionkin kysyä, olisiko viisasta aloittaa taas diabeteslääkitys, koska verensokeri on kohonnut? Mittaan pari kertaa päivässä. Vastaus tulee tietysti myöhemmin, kun hoitaja on keskustellut lääkärin kanssa.

2 kommenttia:

  1. Meidän jouluista joka toisen puolisoni on töissä ja itsekin olen aikoinaan monen joulun viettänyt töissä, joten mitään suurta ja ihmeellistä ei jouluun kuulu. Tosi koristelen kodin joulukoristeilla aina viimeistään itsenäisyyspäivän aikaan. Oikea joulukuusi meillä on ollut vain kerran ja nyt viimeiset 13 vuotta on ollut noin 40 cm korkea "ikikuusi".

    VastaaPoista
  2. CurryKaneli, maailma pyörii joulunakin ja monien on oltava silloinkin töissä. Me olemme tehneet joulusta semmoisen hässäkkäajankohdan, vaikka sen voisi viettää rauhallisemminkin.No, kukin viettää kuten viettää, on sitten kinkkua tai ei. Joulu on kuitenkin joulu! Ja onhan kivaa, kun koti on joulutällingissä.

    VastaaPoista