25. marraskuuta 2014

HYMYJEN KIRJA

Nyt on mieli apea, kun en osaa. "Konstiko lauluja laatia on, kun on laulajan lahjat! -vasta se tietävi työn, kell´ ei lahjoja oo" (Eino Leino). Heräsin varhain yöunilta ja tässä olen. Tyhjä tila edessäni, sama päässä. Mutta kirjoittaa pitää, vaikka "ei lahjoja oo".

Lainaus on lapsuudenkotini kirjaston kirjasta Hymyjen kirja (Otava 1944), toimittaneet Kaarlo Marjanen ja Ensio Rislakki. Kirja tuoksuu ummehtuneelle, kuten kauan hyllyssä olleella kirjalla on tapana. Toimittajat ovat omistaneet teoksen "Aleksis Kiven suurelle muistolle". Huumoria vuosikymmenten takaa Armas J. Pullasta ja nimimerkki Ollista (Väinö Nuorteva) lähtien. Kiljusen perheen luoja Jalmari Finne  myös parilla kertomuksellaan hymyä tuomassa lukijan kasvoille. Sivuja kirjassa viidettä sataa. Armoitettu hauskuuttaja aikojen takaa Sakari Pälsi fallesmannin Arvoineen on minua naurattanut nuorempana lukiessani Arvon ja naapurin pojan Sakarin seikkailuista. Poikaviikareiden joukkoon olisivat hyvin sulautuneet vaikkapa Mark Twainin Tom Sawyer ja Huckleberry Finnikin. Samantuumaiset kujeet pojilla.

Tiitus (Ilmari Kivinen) oli jo 1940-luvulla  samoilla linjoilla suomalaisuudesta kuten tämän päivän saksalaissyntyinen Suomessa asuva Roman Schatz uudessa ratkiriemukkaassa kirjassaan Voi maamme Suomi. Tiitus sanoo "Onko mitään harmittavampaa ja kiusallisempaa kuin olla tekemisissä suomalaisten kanssa? Suomalaiset ovat omituisia, kiperää ja korviaan myöten itsepäisyyden syntiin vaipunutta väkeä, täynnä kummallisia päähänpistoja ja metkuja. Ei heistä saa selvää..." Kai me sitten olemme tämmöisiä.

Uuno Kailas on kirjoittanut runon lehmän hännästä. Kaikkea kans,sanon. "Runon lehmän hännästä tehnyt oon/, sekös kiukutti filistereitä: / Runoniekkojen aatos varjelkoon, / käy selviä navettateitä./ Runotarko- niin tuumi yks viisas mies- /vois viihtyä läävän puolla/ Uh, vaarallistakin on kukaties / runous, joka syntyy tuolla..."

Tämmöistä tänään minulla Hymyjen kirjan sivuilta. Jos joku miettii filisteri-sanaa, se tarkoittaa moukkaa tai poroporvaria.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti