28. toukokuuta 2011

RAPARPERI

Nyt mennen tullen puhutaan suomalaisruuan kalleudesta,että minäkin lopulta havahduin asiaa oikein miettimään.En enää osta mitä mieleen juolahtaa,vaan ryhdyn taloudelliseen huushollin pitoon,johon ehdottomasti kuuluu järkevästi hankitut ruoka-aineet.Lopetan lihatiskiltä seepran ja antiloopin lihan sekä härän sisäfileen haikailemisen,eksoottiset hedelmät jätän rauhaan samoin käsintehdyt marmeladimakeiset ja Ekbergin samppanjakorkit.

Tästä uudesta menetelmästäni on hyötyä myös miehen kihdille ja itseni liikapainolle.Kumpikin asia vaatii ajatusta aterioitten laadinnoissa.Tiedän aivan varmasti,että taidoillani ja Arkiruoka-keittokirjoillani saan ruokabudjettini supistumaan ihailtaviin mittoihin.Ja minähän tulen taatusti perässä omilla mitoillani.Entuudestaan tiedän toki jauhelihastakin saatavan mitä herkullisempia aterioita.Pataankaan ei tarvitse aina sitä mureinta lihan kohtaa,kauemmin muhiessa kaikesta tulee mureaa.Mutta lenkkimakkaraan olen aikonut olla kajoamatta.No,joskus tietysti makkarakastike olisi poikaa,kerran kaksi vuodessa.

Säästötoimenpiteisiin kuuluu myös kokki Aki Wahlmanin terveiset "mitä sitä turhaan ostaa mangoa,kun kohta on tulossa tuoretta raparperia".Tässä kohdin hiukan arvelluttaa,sillä nuo kaksi eivät ihan vastaa toisiaan,eikä raparperin oksaalihapot mahdollisesti intohimoiselle mangon syöjälle sovi.Raparperia harvemmin pistellään poskeen ainakaan edes yhden mangon vertaa raakana.Se on varsi,joka jalostetaan syötäviin muotoihin ja niitä on sitten useammanlaisia hillosta piirakoihin.Kasvissa olevan hapon vuoksi pidetään terveellisenä nauttia jotain maitotuotetta raparperiruuan keralla.Kermavaahtoa ja piirakkaa? Jäätelöä?

Koko raparperia ei keskiajalla missään tapauksessa käytetty ravinnoksi,vaan sitä pidettiin syömäkelvottomana myrkkykasvina.Myöhemmin asia muuttui.Ehkä saamme kiittää sitäkin,että kasvi aloitti raparperin uransa kauan sitten jossakin Uralin rinteillä,josta se matkasi kauppamiesten laivoissa pitkin Volgaa,jota kutsuttiin Rha Barbarumiksi, Välimerelle asti kohti sikäläisiä sivilisaatioita. Eihän raparperi tokikaan ole mikään suomalaisen mummunmökin pihanurkan kasvi yksinomaan.Ehei,kyllä sitä saa Costa del Solissakin!

Eilen oli viileää ulkona.Mies tahtoi takkinsa kauluksen pystyyn.Tuulikin navakasti.Meri täynnä vaahtopäitä.Urheasti ulkoilimme sen minkä ulkoilimme.Kitkin hiukan kuivahtaneita sääkukkia ohimennessäni.Lokki katseli minua ynseästi pesästään roskisvajan katolla.Suunnitteli varmaankin nopeinta lentoreittiä kimppuuni sitten kun poikaset ovat kuoriutuneet.Vältin katsekontaktia.Jätän ulkoilemisen tänään väliin.Ilma ei tunnu pätkääkään sen houkuttelevammalta kuin eilenkään.Eikä missään lue,että on jokaisena päivänä mentävä ulos,vaikka se onkin kuulunut päätöksiini.

Suomen Kuvalehti tietää tällä viikolla vuonna 2057 65v täyttävillä olevan 7-8 vuotta enemmän elinvuosia kuin tänä vuonna 65v täyttävillä. Heidän povataan näyttävänkin nuoremmilta kuin tämän päivän kuuskymppiset.Näinhän se ilmeisesti menee,sillä nytkin nämä 60v näyttävät huomattavasti nuoremmilta kuin minun isoäitini siinä iässä.Vanhusten huoltokin parantunut isoäitini ajoista.Vaivaistalot jääneet historiaan,ainakin nimikkeenä.Onko yleensä vanhusten huolto parantunut tästä päivästä vuonna 2057? Ihmisiä on kaiketi enemmän,jos keski-ikä on korkeampi.Sitä myöten sairauttakin,vaikka lääketiede mennytkin siihen mennessä pitkin harppauksin eteen päin.Saatan hyvin pukea ylleni kummituskaapuni ja tulla asioita tutkailemaan.Tai jos mayojen ennustus ensi vuonna käy toteen,on aie pantava uusiksi.

Jos kansanedustaja Teuvo Hakkaraisella ei kovin helppoa ole menneisyytensä repostelun kanssa,niin ei liioin Ruotsin kuninkaallakaan.Kunkku on joko sotkeentunut tai sotkettu kaikenlaisiin kummallisiin kruunulle sopimattomiin asioihin ja siitähän svedut eivät tykkää. Kuninkaallisia pidetään kaiken yläpuolella olevina,eikä ylenmääräinen inhimillisyys juurikaan saa näkyä ainakaan julkisuudessa.Eikä näistä lehtien otsikoiden totuudellisuudesta ota susikaan selvää,onko kuningas vai eikö kuningas ole ollut tai tehnyt.Toisaalta taas ei savua ilman tulta. Sanotaan myös minkä taakseen jättää,sen edestään löytää. Me ihmiset medioita myöten olemme julmia.Kaivellaan asioita ja jos löytyy negatiivista,on se heti saatettava kansan tietoon.Asiaa on räävittävä,siihen on lisättävä,sillä mällätään ja sillä ryvetetään asianomainen henkilö säälittä.Se unohdetaan,mutta aikaa kuluu ja maineen puhdistuminen on kinkkinen juttu.Teuvo Hakkaraisella ei sentään ole koko valtakunta kysymyksessä kuten naapurimaan miehellä.Kummallakin on kuitenkin ajateltavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti