27. toukokuuta 2011

ISÄ

Tänään isäni syntymäpäivänä istahdin,kuten melkein jokaisena päivänä aamukahvin jälkeen,koneen ääreen tarinoiminen mielessä.Isä olisi tänään täyttänyt 105v.Hän oli iloluontoinen veikko,joka kulki hattu kallellaan.Hänestä pitivät sekä ihmiset että eläimet.Shakki oli isän harrastus,jota ehti pelata elämänsä aikana melkein 80 vuotta.Kaksi kertaa viikossa satoi taikka paistoi.Tuoksui tupakalle klubilta tultuaan.Pelasi hän nuoruudessaan pesäpalloakin pesäpallon isäksi kutsutun Tahko Pihkalan aikaan ja jopa opastuksella.Räpylöitä ei alussa ollut.Isällä oli vääntyneitä sormia kovan pallon osuttua monesti voimalla käteen.Näytteli niitä kuin voitonpokaaleja suurella ylpeydellä.Tulivat ne räpylätkin käyttöön aikanaan.Kaipaan vieläkin hänen myötämielisyyttään elämää kohtaan,iloista luonnettaan.Olen kiitollinen hänelle monesta asiasta.Siitäkin,kun hän keksi kanssani tekemistä,kun olin lapsi.Olin isän tyttö.Minulla ei ollut sisaruksia.Ikävöin isää vieläkin.Hyvää syntymäpäivää pilven reunalle,isä.

Kastelin illalla sääkukat.Naapurinrouva huikkasi ohikulkiessaan "kauniita kukkia".Ovathan ne.Laittaiskohan ensi vuonna pelargonioita? Nyt kun on vain yksi kolmimetrinen laatikollinen,on helppo kastella.Yksi 10 litran kastelukannullinen riittää.Viime yönä keksin,että ostan jotain kukkasipuleita toiseen laatikkoon,jotka sitten toivon mukaan keväisin työntävät vartta ja puhkeavat aikanaan kukkaan.Sopisivat hyvin pensaitten eteen,jotka ovat talon seinustalla.Näin toimin,kyllä.

On muuten eri hyvä,ettei maailmanloppua tullutkaan,jota joku tosissaan povasi juuri jokin aika takaperin.Ihmiset jossakin maassa olivat lähteneet joukolla kuolemaa odottelemaan.Hyvästejä elämälle jättämään.Ensi vuosi on kai sitten se vuosi,kun mayat vuosituhansia sitten ovat lopun ennustaneet tulevaksi.Tämä ennuste kai sai alkunsa siitä,että mayojen kalenteri päättyy meidän aikamme vuoteen 2012.Ei siis aivan välttämättä kaiken loppua.En kuitenkaan aio mitenkään varautua,vaan lykin sipulit maahan,tuli mitä tuli.Pitää aina ajatella positiivisesti.

Nyt kyllä espanjalaiset tuorekurkut saavat kyytiä. Pitkin Eurooppaa on niistä saatu kolibakteerien aiheuttamaa tautia.Kuolemantapauksiakin ollut.Siunatut kasvihuoneet Suomessa! Niistä saa varsinaisen kasvukauden ulkopuolellakin suomalaista. Vaikka matkoillani ollessa olen syönyt myös ulkomaisia kurkkuja (ei sitä viitsi kantaa oman maan kurkkua mukanaankaan), niin kotona ostan aina suomalaisia tuorejuttuja.Ja pianhan kaikkea alkaa saada avomaitten tuotoksina,joissa sitten maistuu ehtauden lisäksi Pohjolan aurinko ja ylipäätään valo,jota meille aina suviaikaan on ympärivuorokautisesti tarjolla.No,tietysti tänään myös meikäläisiin ujutetaan kaikenlaista kasvua nostattavaa ja kasvitauteja torjuvia aineita sen kuin ehditään.Jotenkin itsetykönäni tunnen kriittisyyttä myös luomuun,ellei se ole kasvanut omalla takapihalla.Pitäisi tietysti luottaa siihen mitä sanotaan,mutta minun nimeni on kyllä enemmänkin Tuomas.Hengissä on pysytty tähän asti ja usein ajattelen,että tähän ikään ihminen on saanut tarpeeksi myrkkyjä,lisä ei siis pahaa tee.Olisikohan kotimaisissa himpun verran vähemmän?

Toinen pyöräilijä nappasi toisen pyöräilijän etukorista repun Rovaniemellä.Olen kyllä aina ihmetellyt sitä loputonta luottamista,mitä me suomalaiset yhä edelleenkin tunnemme.Kaikkihan pitäisi köyttää kiinni,herrijee! Reppu selässäkin on minusta arvelluttavaa kannettavaa.Siinä on vetoketjuja ja taskuja,joihin lipevä varas kätensä ujuttaa ammattimaisella taidolla.Eikä reppua kantava huomaa tämän taivaallista.Samoin naisilla olkalaukku saattaa iloisesti heilua kävelyn tahdissa selkäpuolella.Mikä tilaisuus joko kahmaista koko laukku tai ovelasti sisäpuolelta lompakko.Polkupyörän pakkari tai etukori ovat vihonviimeisiä tavaran pitopaikkoja,jos niitä ei ole lukoilla kiinnitetty pyörään.Hei,ei meillä suomalaisilla enää ole sen enempää ylimääräistä sisua kuin kaikessa rehellisyyttäkään.Jäivät jonnekin vuosien taakse.

Poliisit ovat kokoontuneet ja keskustelleet siitä,mitä lieveilmiöitä (ei niinkään kyllä "lieveilmiöitä") kerjääminen eri maissa on tuonut mukanaan.Kun koko homma on rikollisten organisoimaa,niin toki työnantajat lähettävät myös palkkaamiaan rikollisia tekemään tuhmia.Kyllä se näin on,vaikka kukkahattutädit kyyneleet silmissä ovat toista mieltä.Mistä ihmeestä tämäkin tätijoukko on saanut siniset silmänsä?

Lueskelin tässä taas näitä netin keskustelupalstan kirjoituksia.Nyt kun on ilmennyt kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen hurjasta nuoruudesta totuuksia,niin kerrottiin sekin kun Hakkarainen oli ollut mukana varastamassa kirkkohopeita Suomussalmen kirkossa.Tämän kertoi totuuden torvi nimeltänsä Seiska. Melkein 100 000 mk edestä kaverukset veivät 1980-luvulla ja siitä ilosta lankesi nykyiselle kansanedustajalle 9kk ehdollista vankeutta.Nyt oli ällistyttävän paljon varkauden hyväksyjiä ja jopa puolestapuhujia "pikku rikkeestä vuosien takaa" keskustelupalstan kirjoitusten joukossa.Mikä ihmeen pikkurike? Kirjoituksissa myös peräänkuulutettiin muidenkin kansanedustajien menneisyyttä,mitä sieltä löytyy,kun kuulemma melkein jokaisella on jotakin kahnausta esivallan kanssa ollut.Onko?

Ihmettelen tätä helluntailaisuskoista Hakkaraista,miten hän on Raamattunsa oikein lukenut.Ei ole tainnut Sana mennä perille.Vai tapahtuiko valaistuminen "pikkurikkeiden" jälkeen,kun katumus nosti päätään? Kun nyt julkisuuteen tupsahtaa Hakkaraisen tekemiset,onko miehellä kurja olo kansan maiskutellessa asioilla? En usko poliitikon paksunahkaisuuden vielä kumminkaan asettuneen Hakkaraisen niskaan.No,ken leikkiin ryhtyy,se leikin kestäköön ja tämähän neuvo sopii myös politiikan pyörteisiin päässeelle untuvikolle.Katsotaan neljän vuoden kuluttua.

Tämmöistä Stadin friidulta tänään perjantaina isäni syntymäpäivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti