4. toukokuuta 2011

LEFFASTA KRUUNUN KAUTTA TERRORISMIIN

Joku kysyi kerran mistä tulee sana "leffa".Sanojen synnystä kaikki tietäväinen Kaisa Häkkinen kertoo: "Leffa" on lainaa ruotsin slangijohdoksesta "leffa",joka perustuu ilmaukseen "levande bilder" eli "elävät kuvat".Sana on suunnilleen yhtä vanha kuin yleisölle esitetyt elokuvatkin.Helsingin puhekielessä se on esiintynyt 1910-luvulta lähtien." Joskus slangissa kuulee käytettävän "leffan" sijasta sanaa "levari". Itse olen aina käynyt leffassa.

En tosin enää aikoihin.En edes tarkalleen muista viimeistä näkemääni elokuvaa elokuvateatterissa.Jotenkin tämä kulttuurimuoto kohdallani lopahti.Ehkä syynä oli olohuoneen nurkassa oleva televisio,joka toi leffat kotiin.Tai tapahtui jotain muuta.
Kiintiökin saattoi tulla täyteen,sillä nuorempana ja suorastaan lapsempana olin armoton leffoissa kävijä.Ei mennyt viikkoakaan,etten yhden tai kaksi kertaa kirmannut ison kaltsin yli Axaan tai keskustan leffateatteriin ratikalla ja yleensä Tarjan kanssa.Noihin aikoihin pidimme pääosan esittäjiä tärkeämpinä elokuvaa valitessa kuin itse elokuvaa.Keräsimmehän tähtien kuvia vihkoihin,vertailimme ja toisinaan suvaitsimme jopa vaihtaakin kuvia.Elokuva-aitta-lehti oli hankittava aina sen ilmestyttyä.Siitä sitten leikeltiin parhaat kuvat.Nykyisin ei varmaankaan nuoriso enää ole näyttelijöistä niinkään kiinnostunut.Tänä päivänä innostaa muusikot ja urheilijat.

Oma fanijoukkonsa saattaa olla kuninkaallisillakin.Ainakin häitten aikaan,kun lehdet ja eri tiedotusvälineet levittävät kuvia.Moni nuori nainen haaveilee prinsessahääkoltusta.Niissä Euroopan maissa,missä vielä monarkia on,ihailijoita riittää.Vaikka aika-ajoin pohditaankin kuningashuoneen tulevaisuutta.Tasavallalla on aina myös kannattajansa.Skandaalit hovissa heikentävät monarkian olemassaoloa.Ja niitähän on,kun kuninkaallinenkin on vain ihminen.Ennen vuosikymmeniä sitten noista asioista vaiettiin huomaavaisesti.Nykyisin lehdet näillä mälläävät,kirjoitetaan kirjoja,kohteliasta vaitioloa ei tunneta.Ranskan hovissa muutama vuosisata sitten ei kuningas ollut mies eikä mikään,jos hänellä ei ollut rakastajatarta.Salaovien ukset vain paukahtivat hiljaa,kun kuningas kaipasi seuraa.Nyt ei enää eletä aivan tähän tapaan.Salaovista olen kuitenkin vanhoissa linnoissa aivan varma.Niitä vaan ei käytetä samoihin tarkoituksiin kuten esimerkiksi 1700-luvulla.Kuninkaallisten elämää seurataan 2000-luvullakin,heitä rakastetaan ja ihaillaan.Niin on aina tehty ja ilmeisesti tullaan aina tekemään niin kauan kuin kruunut päässä pysyvät.

USAssa pohditaan ankarasti,näytetäänkö kaikelle kansalle maailmassa Osama bin Ladenin valokuvaa,jossa hänet on juuri ammuttu.Miksi se pitäisi sitten näyttää? Ne,jotka eivät nytkään usko terroristijohtajan kuolemaan,eivät usko kuvan nähtyäänkään.Sekin voi olla väärennös,kuten niin moni kuva aiemminkin hänestä.Mies ollut jo pitkään piilossa vain lähimpiensä ympäröimänä.Kuolema putkahti esille aika-ajoin aikaisemminkin.Myös hautajaisseremonia merellä on videoitu. Näemmekö tämänkin joskus televisioruuduissamme? Keskustelu kaikesta bin Ladenin kuolemaan liittyvästä jatkuu ja jatkuu.Presidentti Martti Ahtisaari ei usko minkään maailmanrauhan laskeutuvan yllemme,vaikka etsitty pääterroristi onkin poissa.Tämä on aivan varmasti totta.Sekin lienee,että Osama bin Laden ei enää viime vuosina kovin aktiivisesti osallistunut terrori-iskujen suunnitteluun.Muutkin al-Qaidassa taitavat ne hommat.Terrorismi ei lopu!

Se kytee täällä Härmässäkin.Nyt on Joensuussa ruuvattu piikkejä maanteihin.Näin puhkotaan viattomien ihmisten autonrenkaat,ellei jotain suurempaakin pääse kovassa vauhdissa tapahtumaan.Jos jotain vielä tässä iässä hämmästelen,niin tämmöinen tolkuton ilkivalta saa minut melkein sanattomaksi.Samoin kuin se,kun junaradalle pinotaan pölkkyjä ja suuria kiviä.Juna tulee ja pahimmassa tapauksessa murhenäytelmä on valmis.

Mitä näiden ihmisten,olivat sitten pikkupoikia tai isompia poikia,päässä oikein liikkuu? Korvien väli tyhjää täynnä.Missä on ollut kotikasvatus? Koska kerrottu oikean ja väärän ero? Nämä pojat saattavat olla sitten isompina niitä,jotka ovat mukana erilaisissa liikkeissä,joissa pohditaan al-qaidamaisia terroritekoja.Mummojen potkiminen lienee jo vanhanaikaista.Nyt käydään samanikäisten ja nuorempienkin kimppuun nyrkkiraudoin ja veitsin.Kukaan maailmassa ei osaa tyhjentävästi kertoa,mistä tämmöinen hillitön viha ihmisissä on syntynyt.Mistä on tullut välinpitämättömyys toisen elämää kohtaan? Miksi meillä on paha olla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti