22. toukokuuta 2011

ENNEN PUOLTAPÄIVÄÄ

Hagelstam on myynyt aivan äskettäin Albert Edelfeltiä huutokaupassa.Joku onnellinen sai omakseen Näkymä Helsingin Eteläsatamasta.Edelfelt on monen suomalaisen mieleen.Minunkin.Syntyi 1854,sillä "minun hyvällä vuosisadallani",ja kuoli vuotta aiemmin kuin vanhempani syntyivät.Olen monen monituiset kerrat katsellut erilaisin tuntein Edelfeltin töitä hymyillen ja toisinaan pienoisen järkytyksen vallassa kuten Lapsen ruumissaatto-teosta.Se pysäytti.Taidepostikortteihin on Edelfeltiä myös ikuistettu.Lähetän niitä mielelläni ystävilleni. Edelfelt maalasi useita Helsinki-näkymiä sekä kesä- että talviaiheisia. Kuin myös asuessaan Ranskassa maisemia Cannesin ikkunastaan,Tukholman ja Kööpenhaminan aikoinaan sieltä näköaloja.Lämpimimmät tunteet ailahtelevat sydämessäni kuitenkin eniten katsellessani suomalaista maisemaa tai muotokuvaa ihmisestä,jonka kasvoilla näkyy eletty elämä.

Stara,Kundi ja Friidu! Mitä mahtaa kuulua nyt näille jo lentokykyisille uusille helsinkiläisille huuhkajalapsille? Ovat muuten sitten aitoja stadilaisia,joihin vasta-annetut nimetkin viittaavat.Asiasta oli oikein kilpailu ja raati pitkän harkinnan jälkeen valitsi nämä kolme nimeä poikasille. Olisi tainnut sivellin pudota taidemaalari Ferdinand von Wrightin kädestä joskus 1800-luvulla,jos joku olisi pokkana kertonut,että Helsingissä pari sataa vuotta myöhemmin pesii huuhkajia ja jossain määrin muitakin villimetsälintuja.Ei ole tänä keväänä tarvinnut helsinkiläisten tarpoa korpimaille katselemaan pöllöjä von Wrightin tapaan,joka Savon erämaissa vaelsi maalauskohteitaan etsimässä. Kaikkihan me tunnemme Taistelevat metsot,jos ei muuna niin ryijyinä seinillä.Itse alkuperäistä teosta voi ihailla Ateneumissa.

Jos tahtoo suurempaa draamaa,niin Islantiin vaan,jossa taas tulivuoririntamalla savuaa ja odotellaan purkautumista.Tiedemiehet kuitenkin ennustavat,ettei tästä tule yhtä kaaosmaista kuin edellisestä,joka sai epäjärjestystä aikaan ilmailualalla.Jää nähtäväksi,onko Luontoäiti samaa mieltä näiden ihmistietäväisten kanssa.

Kansainvälisen valuuttarahaston entinen pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn viettää arestiaikaa päästyään takuita vastaan vapaaksi odottelemaan oikeudenkäyntiä raiskausyrityksistään.Herrijee,kun näitä tapauksia on maailmassa.Eikä enää yhteiskunnallinen asemakaan ole esteenä yhtäkkisille- missä- ja koskavaan- seksihaluille.Moraalista puhumattakaan.Mies kieltää kaiken,totta kai,niinhän tapana on.Mutta minun yksinkertainen mieleni on sitä mieltä,ettei savua ilman tulta.Hupaisaa on se,että New Yorkin arestitalo on turistiajelujen yksi kohde.Pitäähän sitä nähdä lähemmin ainakin talo,missä tämä sairasmielinen libidoaan kurissa pitämätön seksihurjastelija on.No,siellä äijä nyt miettii tekosiaan jättäen samalla katkerantuntuisia hyvästejä IMF:n pääjohtajuudelle ja ehkä vielä hilpeälle elämällekin vapaudessa.

Pitelee tänään semmoisia ilmoja että ihan ulos ajattelen miehen vieväni.Eilen ei oltukaan.Oli konepyykkiä,imuroimista,ruuanlaittoa ja puhelimessa Ilonan kanssa maailman panemista jälleen parempaan järjestykseen.Kerroin sen kaskunkin,jonka nappasin Jussi Halla-ahon blogista "Mikä on romanien onnenluku? Se on viistöistä". Halla-aho oli tämän blogiinsa pannut,kun se sivusi rasismiasiaa.Halla-ahon mieliaiheet ovat juuri rasismi ja maahanmuuttoasiat,joista riuskin ottein kirjoittaa olematta itse rasisti.Puoltaa niitä maahanmuuttajia ja pakolaisia,jotka ovat mukana henkeen ja vereen kotiuttamisessa tähän maahan.Heitäkin on.Tietysti.Mutta Suomen maahanmuuttopolitiikka on pielessä eli niin kuin peestä hänen ja monen muunkin mielestä.Minunkin. Tämän maan lepsua asennoitumista maahanmuuttoon ihmetellään jo muuallakin ja hienoinen varoituksen sana on kiirinyt meille rajojemme yli.

Että ei tässä muuta kuin auringonpaistetta tänään kaikille ja heikunkeikun taas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti