18. maaliskuuta 2011

PERJANTAIN TAPAAN

Palaudun taas kirjoittamisen pariin.Kuka lie edes kaivannut? Kun viimeksi kehuin omaishoitajakiireitä,niin nyt niitä sitten tuli ja oli.Miestä viety Mehiläiseen makuuhaavan vuoksi ja terveysasemalla olimme hänen diabeteksensä takia.Tuuraajapäiväkin mahtui sekaan,joka yleensä on pyhitetty omaishoitajalle ilman hoidokkia.Lentelin kaupungilla.

Tänä aikana ei Japanista kuulunut sen kummempia.Veden kanssa lotrataan,että saataisiin sillä peitetyksi ne osat voimalasta,jotka pitääkin peitossa olla.Hitaalta tuntuu homma.Suomalaisia kehoitetaan jo poistumaan Tokiosta ja monet muutkin maat ovat omansa pois kutsuneet.Itse jaappanilaisetkin kaihtavat pääkaupunkia puhumattakaan itse voimala-alueesta,jossa säteilee aika-ajoin liian kanssa.Yleiset ja yksityiset kulkuneuvot piripintaan täynnä poistuvia ihmisiä.Miljoonakaupunki Tokio hiljenee.Muun maailman voimala-asiantuntijat seuraavat tuohtuneina Japanin edistystä pelastushomman hoidossa reaktoreissa ollen sitä mieltä,että nyt puuttuu osaaminen.Mene ja tiedä. Kaiken ollessa alullaan oltiin sitä mieltä,että japanilaiset osaavat hoitaa tsunamin jälkeiset,eivätkä edes ulkopuolista apua ehkä tarvitse koko asiassa.Toisin kävi.Pilvin pimein muunmaalaiset mukana ahertavat maanjäristys- ja tsunamialueilla etsien kuolleita ja eläviä rauniokasoista.Mutta Fukushiman voimalaonnettomuuden hoitelevat ihan itse.Kerrotaan kaikenlaista,että jo pari vuotta sitten saivat nuhteita voimaloiden kehnoudesta luonnonmullistuksia vastaan.Korjauksia ei tehty riittävästi.Tsunami oli liian suuri heille.

Kiinasta on loppunut jodisuola.Siellä uskotaan sen maagiseen voimaan,että pitää säteilyt loitolla.Asiantuntijat taas vakuuttavat,että jodin määrä suolassa on yhtä tyhjän kanssa.Meillä Suomessa tekee jodipillerit kauppansa,kun täällä vannotaan niitten nimeen,vaikka säteilyä ei tänne ylläkään.Jodi onkin sitten pahasta turhan päiten nautittuna.Mutta suomalainenhan ei usko.Joku oli nähnyt kotinurkan marketissa Härmänmailla,kun joku hamstrasi säteilyn varalle jääkaapin täytettä ja aikoo jo nyt lukkiutua sisätiloihin varmemmaksi vakuudeksi.No,siitä vaan,jos näin on hänellä näreet.Minäkin ostin tänään miehen kanssa kaupungilla ja parturissa ollessamme kampelafileitä ja omenamehua,kardemummakorppuja ja kokonaisen ananaksen ynnä muuta vähän.Mutta ihan vaan parin päivän tarpeeksi nyt viikonloppuna.Ei tulis mieleenkään istuutua odottelemaan sädetyksen tulemista ruokakasan päällä.Taitais tulla aikakin pitkäksi,kun kököttelyyn kuluisi aikaa melkoisen pitkä tovi.

Kerroin kerran kirjoittaneeni terveysaseman johtavalle ylilääkärille kirjeen koskien asianomaisen paikan asiakaspalvelua.Sain vastauksen,mutta johtava ylilääkäri olikin pannut asialle pienemmän chefin eli pelkän ylilääkärin.Luin kumminkin.Varsinaisiin kysymyksiini ei vastattu,vaan oltiin hyvän poliitikon tapaan ympäripyöreästi ja asian vierestä puhuva.En tullut hullua hurskaammaksi, niin että se siitä.Vienpä miehen edelleenkin Mehiläiseen.

Jörn Donner on suuttunut! Luin netistä. Donner oli ollut Bonnierin journalistipalkinnon jakotilaisuudessa Helsingissä ja pääpuhujana oli Bonnier-konsernin toimitusjohtaja Jonas Bonnier.Tästä ei Donner ollut suuttunut,vaan siitä,että Bonnier-konsernin toimitusjohtaja oli puhunut koko illan puhettaan myöten pelkkää englantia.Tästä oli Donner tuohtunut ja jos saan sanoa,niin aiheesta.Minkä helkutin takia ruotsalainen tulee Ruotsista puhumaan Suomessa suomalaisille englantia? Tuon tason miehen pitäisi tietää,että tämän maan toinen virallinen kieli on juuri ruotsi! Tilaisuuden jokikinen nainen ja mies olisi takuulla ymmärtänyt ruotsin kieltä! Kun Donner oli kysynyt Jonas Bonnierilta,eikö tämä tiedä Suomen olevan kaksikielinen,suomi ja ruotsi,oli toimitusjohtaja Donnerin mukaan tuhahtanut "höpö,höpö" ja sekin oli ilmeisesti englanniksi.Rubbish!

Nyt menen tästä syömään mansikoita ja kermavaahtoa ja ehkä hipaisen huuleni myös samppanjassa.Ostin mansikoita aiemminkin ja niiden kanssa kävi niin,että laitoin ensin miehelle herkullisen jälkiruuan niistä ja jätin hölmöyksissäni loput pöydälle,kun puhelin soi.Tulin takaisin ja mies veteli juuri viimeistä mansikkaa koko satsista.En saanut itse yhtäkään! Tänään otin vahingon takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti