12. maaliskuuta 2011

JAPANIN KATASTROFI

Julmaa katseltavaa ja kuunneltavaa eilen televisiossa Japania kohdanneesta maanjäristyksestä ja sitä seuranneesta hyökyaallosta.Leveitä railoja maassa,repaleisia teitä,halkeamia kaikkialla,tulipaloja.Sitten tsunami vei mukanaan kaiken,joka irti lähti,talot,autot,veneet ja jopa suuret laivat.Rytinää ja ryskettä kaiken pakkautuessa yhteen vesimassan syöksyessä eteenpäin yli rakennusten,pihojen,viljelysten,lentokentän,kaiken.Pari junaa kateissa,ihmisiä teillä tietymättömillä,kuolleita ja loukkaantuneita.Sanoin kuvaamatonta hävitystä,luonnon suurta näytelmää käsittämättömän ikävin seurauksin.Katselin uutiskuvia,kuuntelin uutislukijoita kauhun vallassa tuskin ymmärtäen kaikkea näkemääni.Miten Japani tästä selviää? Vaikka on kokemusta maanjäristyksistä,vaikka on valmiutta,osaamista ja taitoa.Miten? Parissa ydinvoimalassa myös järistyksen jäljiltä ongelmia,vakavia ongelmia.Mitä siitä seuraa,jää nähtäväksi.

Nyt maailmalta lähtenyt apujoukkoja Japaniin raivaustöihin ja loukkaantuneitten,ruumiiden etsimisiin.Kodeistaan paenneet ihmiset hätämajoituksissa,liikenne seis,sähköt poikki,mikään ei ole ennallaan.Epätoivoa,tietämättömyyttä läheisistä,kaaosta.Kaikkiin suomalaisiin ei saatu yhteyttä.Miltä tuntuu omaisista,jotka ovat kaukana eivätkä voi auttaa? Tapahtuma koskettaa koko maailmaa.Tsunami eteni tappavalla voimalla aiheuttaen vahinkoa USAnkin rannikolla satamissa.Suuretkin huviveneet paiskautuivat kauaksi maalle,laiturit murskautuivat aallon armotta rynniessä eteenpäin.Yleisesti ottaen kuitenkin vahingot Japanin ulkopuolella jääneet odotettua vähäisemmiksi.Jotain hyvää sentään.

Tänään sitten vihdoinkin ulos.Ja vielä siihen aikaan,kun pihan pinta yön jäljiltä kova ja kuiva,että lykkiminen sujuisi mahdollisimman vaivatta.Kun sohjoontuu päivän mittaan,tulee hommasta työlästä ja voimia vaativaa.Mitä pitemmälle kevättä mennään,sitä vaikeammaksi työntäminen käy,kun lumet sulavat hitaasti ja vielä aivan varmasti viikkoja kestää kunnes eteneminen pyörätuolin kanssa sujuu helposti noin vain.Mutta sitten saakin pitkästi nautiskella ja vaikka yhdellä sormella lykkiä kengän korkojen somasti kopistessa paljaalla asfaltilla,johon joskus lämmin kesäsade jättää kostean, kiiltävän jälkensä.

SK tällä viikolla pohtii suomalaisten muuttuneita ruokatottumuksia.Enää emme niinkään vanno niin sanotun terveellisen ruuan nimeen,vaan halu luonnollisempaan ja aidompaan ruokaan lisääntyy.Minäkin paistan kalan voissa.Tämä vallalla ollut hillitön light-ruokien paljous on jo hiukan huvittanut.Kun syö sitä ja sitä,suorastaan suitsait laihtuu! Miltä maistuu 5% juusto? Pahvilta! Ei lisättyä sokeria,mutta vahvasti sokeroitu hillo makeuttaa esimerkiksi jugurteissa.

Loputtomat hyllymetrit osuvat silmään marketeissa kevyttuotteista,joiden tuoteselostusta loppujen lopuksi harva lukee.Ovat niin pienellä präntilläkin.Tarkoituksella.On vitamiineja ujutettu mukaan,lisäaineita määräämättömän paljon,kun possuille syötetty rypsiä,niin sydänsairaat paranevat jne.Kuitenkin olemme yhtä paksuja,jos emme paksumpiakin,kuin ennen.Ei liioin sairaudet ole kaikilta kaikonneet,vaan esimerkiksi kakkostyypin diabetes lisääntynyt aikuisväestössä,vaikka syömme mahdottoman terveellisesti.

Pannaanpas voi taas sille kuuluvaan kunniaan,nauttikaamme sen aidosta mausta kohtuullisesti.Tätä suosittelevat jo lääkäritkin.Valio vahvistaa nousseet voin myyntiluvut esimerkiksi sillä,SK kertoo,että tämän vuoden tammikuussa voin myynnissä tehtiin koko 2000-luvun ennätys.Hypätään välillä kaiken "kevyen" yli ja nautitaan ruuasta,joka on luonnollisen hyvää,käsittelemätöntä ja aitoa.Kuten joskus kauan sitten ennen kuin sana "light" kuului elämäämme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti