7. maaliskuuta 2011

LASKIAISEN AIKAAN

Nousimme vuoteesta aamulla ja ulkona paukkui kuusi astetta pakkasta.Kahvit juotu ja paahtoleivät syöty.Näine toimenpitein alkaa yleensä aamumme.Aurinko jälleen kerran kiipeilee pihapiirin talojen tiiliseinillä.Jollakulla vielä ollut joulukuusi,kun on ilmestynyt muovisäkistä osin ulos törröttäen lumikasan päälle.Joidenkin joulua riittää,vaikka huomenna jo laskiaistiistai.Pullapäivä.Tietää myös pitkiä pellavia mäenlaskun tiimmellyksessä: Lipo,lipo liinoja,pitkiä pellavia,pikku tukko tappuroita! Näin huutavat naiset laskiaismäessä.

Laskiainen sinänsä on laskeutumista paastoon eli huomenna on viimeinen lihan nauttimispäivä.Huomenna myös hyvästellään pimein talvi ja alkaa kevään odotus.Lakiaispullat yleistyivät 1800-luvulla ja mitä enemmän oli kermaa sormissa,sitä enemmän se tiesi hyvää kasvuvuotta pellavamailla.

Kansainvälinen naistenpäivä huomenna myös.Kaikenlaista naisiin liittyvää huonot ja hyvät asiat muistaen,ongelmat,epäkohdat kuin myös naisena olemisen riemut.Päivän historia ulottuu kauas taaksepäin,kun vuonna 1857 joukottain tekstiilitehtaan naisia kokoontui osoittamaan mieltä lakkoilemalla naisten alhaisia palkkoja,epäinhimillisiä työoloja ja pitkiä työaikoja vastaan New Yorkissa. Seuraavan vuosisadan alkupuolella naistenpäivää alettiin viettää eri maissa ja 1975 YK päivän vahvisti.Sekä Brysselissä että Strasbourgissa naispuoliset parlamentaarikot puhuvat tänäkin vuonna asiaa tasa-arvon saavuttamiseksi mm.palkkojen saamiseksi yhdenmukaisiksi samasta työstä naisten ja miesten kesken.

Helsingissä käydään silloin tällöin kädenvääntöä julkisen liikenteen ja yksityisautoilun tiimoilla.Nyt taas,kun eteläisessä kaupunginosassa kapeille kaduille ei missään tapauksessa tahdota edes nyt siellä olevaa raitiovaunuliikennettä laajentumisesta puhumattakaan.No,ehkä heillä siellä asuvilla on jokaisessa huushollissa auto,kaksikin,mutta entäs sitten ne,joilla ei ole ja asiaa on sinnekin päin? Siellä on nimittäin ulkopuolisillakin usein toimitettavaa ja päästä pitäisi muullakin tavoin kuin taksilla tai apostolikyydillä.Kun minulla oli vielä kulkuvälineenä oma auto,olin sitä mieltä että molempi parempi,julkiset ja yksityiset. Aina olen myös julkisia käyttänyt.Nyt olen yksin liikkuessani paljonkin niiden varassa.

Helsinkiin kuuluvat ratikat.Ne ovat osa tätä kaupunkia ja monen turistin ihastuksen kohde.Ne kuuluvat koko kaupunkiin,eikä vain sinne,missä kadut ovat leveämmät ja asukkailla korvat,jotka jaksavat kuulla raitiovaunujen kulun ääniä.Ne eivät edes kulje syvimpään yöaikaan.Osa väestöstä vanhenee,tämä on vissi asia,eikä omalla kohdalla enää autoilu suju.Kaikki eivät ajele takseillakaan.Mitenkäs sitten suu pannaan,jos julkisia kulkuneuvoja ei ole? Tarvitsemme ratikoita ja busseja koko kaupungissa.Niiden verkostoa tulisi jopa laajentaa.Myös niissä nyt nenää nyrpistävien asukkaiden eteläisessä kaupunginosassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti