10. maaliskuuta 2011

KEVÄTJUTTUA SIITÄ JA TÄSTÄ

No,olisihan tuo mukavaa,jos joskus maailmassa päästäisiin junalla suoraan Helsingistä Tallinnaan.Matka noin 80 km joutuisi laivalla kulkua nopeammin.Vaikka poishan olisi tietysti risteilyn leppoisuus,eikä junasta voisi luultavasti ostaa parfyymia.Tuskin ehdin tässä elämässä mahdollista tunnelia nähdä tai sitä pitkin matkustaa,mutta seuraavassa kyllä.

Helsingissä varaudutaan katupölyyn.Hiekkaa päästään keräämään kaduilta,kunhan yöpakkaset hellittävät.Nyt jo mitattu pölypitoisuutta ja muutaman kerran raja-arvot ylittyneet.Ensin on jää,lumi ja liukkaus riesana ja sitten hiekat,joilla koetetaan liukkautta lieventää.Tai eihän se hiekkaa ole,vaan semmoista murumaista soraa.Ennen vanhaan se oli kunnon hiekkaa.Tämä sorantapainen pyörii joskus ikävästi kengän pohjissa ja jos oikein huono tuuri käy,on kuin helmien päällä kulkisi ja se tietää nenälleen menoa.Soranpalat jauhautuvat auton pyörien alla hienoksi pölyksi ja ainakin astmaatikot saavat tuta asian ikävän seurauksen.

Pelihimon saaneet ja velkakierteeseen joutuneet eivät kaikki likikään ole tänä päivänä aikuisia,vaan yhä useampi joutuu ikävyyksiin alle 15v.Heinäkuussa pykälissä on präntättynä,että alle 18v ei saa yksi eikä aikuisenkaan seurassa pelata.Koskee myös nettipelejä,joissa suurin lasten velallinen ryhmä on.Kuka hitto tätäkin kaikkea valvoo,jos kotona asustaa perillistensä kanssa piittaamattomia vanhempia? Ostaahan perheen aikuisväki viinaakin alaikäisilleen.Ja pappa saattaa tarjota tupakit.

Postissa jatkuu terävät ulosmarssit.Eilen Vantaalla kuin myös Pirkanmaalla ja Porissakin päin protestoitiin eduskunnassa läpi mennyttä lakia,jonka postiväki luulee muuttavan työoloja ja työaikoja heille epäedulliseen suuntaan.Ja onhan ymmärrettävää,että ei olla kovin innostuneita,jos pitää yöt puhki töitä paiskia,että aamusella olisi mitä ihmisille jakaa.No,ei kai se tämmöiseksi muutu.Tulisi ainakin minun mieleeni sana "kohtuuttomuus",vaikka onhan sitä monissakin ammateissa yötöitä ja pitääkin olla.Polliisit,sairaalaväet,pilotit lentokoneissa... Elämä ei lopu illalla ja ala taas aamulla.Mutta luulisi postin onnistuvan tekemisissään muunakin aikana kuin öisin.Eikös tästä ole näissä protestimarsseissa kyse?

Eilen olimme miehen kanssa ruokatäydennysasiassa kaupungilla.Koko kärryllinen taas,jotta oli ähkimistä,ennen kuin sain satsin pyörätuolineen kotiovelle.En huomannut invataksia tilatessa mainita työntöapua.Sekin pitää erikseen toivoa,vaikka usein kuljettaja jää istuksimaan autoonsa,ennen kuin lähtee seuraavaan kohteeseen.Tämä eilinen kuljettaja ei tuntenut inhimillisyyttä rouvaparkaa kohtaan.

Välimeri se yhä aaltoili Herkussa,vaikka suurimmat laineet olivat jo loppuneet.Kultaotsa-ahveniakin näkyi kalatiskissä,mutta kun minulta oli ensi-innostus jo kadonnut.Ostin kuhafileitä ihan kotimaisesti vaan.Ja sitten mahdottoman hyviä kardemummakorppuja,joita nyt aamullakin nautiskelin teeni kanssa.Yleensä juon kahvia,mutta nyt yritän ennaltaehkäistä flunssan tulon,joka jo enteilee lievällä kurkkukivulla ja vuotavalla nenällä.Pilleriä vaan maaruun ja kuumaa hunajateetä.Näillä eväillä on ennenkin onnistuttu tukahduttamaan kylmetystauti alkuunsa.Nyt jälleen ruokaa riittämiin sekä jääkaapissa että pakastimessa. Lumisade saa tulla,jota säätieteilijä eilen tulevaksi ennusti.Mies tahtoo ulos,mutta saapas näkee,jos uskallan uhmata minussa uinailevaa flunssanalkua.Jos taivas heittää lunta,niin silloin ei ainakaan.Muutama sentti jo hankaloittaa pyörätuolin lykkimistä.

Uusia äänikirjoja tilasin miehelle.Soitin myös lainaamoon ja kyselin koneääni Esasta,joka kirjastonhoitajan mukaan on todellakin tullut jäädäkseen.Ihmiset kuulemma tykkäävät.En usko minä! Tämmöinen monotoninen ääni ilman tunnetta ilman pilkkuja ja pisteitä.Lukijoita ei kuulemma riitä joka lähtöön,kun äänikirjojen suosio kasvaa kaiken aikaa huimaa vauhtia myös kunnolla näkevien osalta.Arvatkaas,mikä kirja ja kuka lukija on ollut ehdottomasti paras tähän asti kuulemistani.Satun nimittäin minäkin näitä kirjoja kuuntelemaan,kun miehen äänentoistolaite on päällä.Kirja oli Lasse Pöystin omaelämäkerta,jonka hän itse luki.Luoja,mitä äänitaidetta! Ja mikä puhetyöläisen lahjakkuus! Pesi Esan mennen tullen! No,samanlaista tulkintaa olen Pöystillä päässyt näkemään teatterin lavalla ja aina yhtälailla nauttinut sekä kuulemastani että näkemästäni,joista nautinnoista tässä ja nyt sydämellinen kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti