6. helmikuuta 2011

KYNTTILÄNPÄIVÄNÄ

Miksi Kynttilänpäivää oikein vietetään? Sa se,ajattelin, ja kävin lunttaamaan. Päivä on oikeasti 40 päivää joulusta eli 2.2,jolloin Jeesus vietiin temppeliin 40 päivän ikäisenä Simeonin siunattavaksi.Mutta luterilainen kirkko on päättänyt korkeassa viisaudessaan,että jos varsinainen Kynttilänpäivä on arkipäivä,sitä vietetäänkin seuraavana sunnuntaina,ellei tämä taas satu olemaan laskiaissunnuntai,jolloin Kyntteli siirretäänkin viikkoa aiemmaksi.Näin se siis meni.Keskiaikainen Kynttilänpäivä oli muuten se päivä,jolloin kirkossa vuoden aikana käytettävät kynttilät vihittiin.Siitä varmaankin jäänyt päivälle nimi.

Kynttilänpäivä tai ei,niin yhtä harmaana aukeni tämäkin aamu ja pikku pakkasessa mennään.Meillä yö vallan mukava,jotta sen mukaisesti pitäisi järjenkin juosta mallikkaasti.Kukaan ei usko,joka itse ei ole joutunut toista viikkoa peräkanaa valvomaan öistä suurimman osan,miten makoisalta tuntuu saadessaan rauhassa nukkua koko siunatun yön ajan.Illalla kyllä katselin pimeää taivasta ikkunasta ja lähetin sinne jonnekin toiveen unirauhasta.Olisiko joku kuunnellut?

Hassusti on käynyt.Unohdin Italian kirjeestäni allekirjoituksen.Ei kun soittamaan ja anteeksi anelemaan kömmähdystäni,joka vielä ei tietenkään ollut perille saapunut."Pronto" kuului puhelimesta.Ystäväni puoliso.Esittäydyin ja pyysin rouvaa puhelimeen. "Just a moment" ja rouva vastasi.Siinäpä sitten rupateltiin melkoisen pitkä tovi ja sain anteeksikin nimettömän kirjeeni herskyvän naurun säestämänä.No,tekevälle sattuu.Oli niin kiire uloslähdön kanssa,että nuolin vain reippaasti kuoren kiinni.

Helsingin Sanomien iki-ihanasti kirjoittava toimittaja Ilkka Malmberg (muistan hänen hellyttävän kirjoituksensa Korkeasaaren ketun vierailun jälkeen kuolleista flamingoista,josta kirjoituksesta Malmbergia kiitin ja sain vastauksenkin)pohtii juutalaisten menestyneisyyttä eri aloilla maailmassa.Ei mitään turhia ihmisiä! Heitä on kautta aikain ollut kirjailijoina,muusikkoina,näyttelijöinä,poliitikkoina,ministereinä,kaupallisilla aloilla jne. Myös Googlen ja Facebookin perustajana on juutalainen kuin myös Microsoftin johdossa. Onko kaikki tämä lahjakkuus periytyvää jostain aikojen takaa,tuumailee Malmberg. Onko asiaa edes tutkittu,tuumailen minä. Itse olen henkilökohtaisesti ja tiettävästi tuntenut vain muutamia juutalaisia.Eikä heistä yksikään ole ansioitunut näillä mainituilla aloilla.No,eräs heistä oli liikemies,mutta homma meni poskelleen.Muuten mukava ihminen.

Koko juutalaisuus on minulle erittäin vierasta eli vain pinnallista.Heidän vakaumuksensahan ei välttämättä näy mitenkään,sen enempää kuin luterilaisuus tai katolilaisuus.Ulkoasu saattaa kieliä maissa,missä juutalaisuutta on enemmän.Nämä näyt tupsahtivat minua vastaan Prahan juutalaiskortteleissa,jossa vastaan tuli tummiin pukeutuneita parrakkaita hattupäisiä miehiä,joilla oli letit kummallakin puolella päätä.He kiiruhtivat eteen päin sivuilleen vilkuilematta,vaikka turistit heitä salavihkaa katselivatkin.Olivat tottuneet.Tämän enempää ei Prahasta.Voisin olla sen parissa vaikka kuinka kauan.Se on yksi niistä kaupungeista,joka on vienyt sydämeni.Eikä vain minulta.Kirjailijat ja runoilijat ovat Prahaan rakastuneet.Ei se myöskään ole jättänyt turistiakaan kylmäksi,ei ainakaan montaa.

Eilen huomasin ulkoilumatkallamme pensaissa jääherneitä. Nehän kuuluvat helmikuuhun ja panevat kuukauden helisemään.Isompia helinöitä en ole vielä kuullut enkä nähnyt,mutta onhan tässä vielä helmikuuta.Eteläisessä Italiassa muuten jo kyykistelee kevät tulollaan.On aurinkoa ja ilma tuoksuu alkavilta kukinnoilta puissa.Alistuneena kerroin ystävälleni Suomen vielä täystalvesta ja pakkasista lumineen ja jäineen.Huokasimme molemmat.No,kyllä se vielä iloksi meilläkin muuttuu.Ainakin mittumaarin aikoihin.Mutta nyt Kynttilänpäivän viettoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti