16. marraskuuta 2010

ROMANSSISTA NUKKEIHIN

Onko sitä suhdetta vai ei? Elääkö työpaikkaromanssi? Kyllä Seiska-lehti tietää,että entisellä pääministerillä on suhde alaisensa kanssa Perheyritysten liitossa.Voi hyvät hyssykät sentään.Meinasivat ensin laittaa naisparan ulkoistamisen kautta toisiin tehtäviin,mutta siihenpä sekaantuivat arvoisat tasa-arvoa ajavat pahastuen suorastaan,että taas nainen pannaan tieltä pois.Idea kai kuivi sitten tähän ja nyt Perheyritysten liitto erään lehtitiedon mukaan "luovii liiton toimitusjohtaja Matti Vanhasen ja viestintäpäällikkö Eveliina Talvitien suhdekohun keskellä".Itse asianomaiset ovat vallan vaiti,mutta kuten sanottu Seitsemän päivää-lehti tietää.Toisaalta ei savua ilman tulta.Minä en sano tässä enkä muuallakaan asiasta juuta enkä jaata,mutta ihmettelen mitä se haittaa,jos työtoverit seurustelevat.Ei kai tämä nyt aivan ensimmäinen rakkausjuttu ole työpaikalla kahden vapaan ihmisen välillä?

Mitä taas tulee Finlandia-kilpailuun,niin sitä en ymmärrä,miksi kesken kaiken muutettiin sääntöjä.Nyt saa siis kilpailuun osallistua kirjallaan ulkomaalainenkin henkilö.Kuten tässä tapauksessa tamperelainen Slovakian kansalainen kirjailija Alexandra Salmela.Ulkomaalaiseksi katson, vaikkakin Suomessa asuva, henkilön,joka ei ole Suomen kansalainen.Kävikö kilpailun järjestäjillä lapsus? Piti säilyttää kasvot ja pantiin säännöt uusiksi.No,saa palkinnon tai ei,mainosta heruu jo etukäteen 27 Eli kuolema tekee taiteilijan- kirjalleen,kylläkin suomeksi kirjoitetulle.

Tänään pitäisi pakata mies taas kaupungille lähtöön.Parturikäynti ennen intervallihoitoa.Tähän uuteen hoitopaikkaan ei tarvitsekaan viedä vaatteita mukana,ei edes lääkkeitä.Tulevat talosta,mikä helpottaa tavattomasti.Yleensä meillä on ollut iso matkalaukullinen vaatteita käyttöön ja varoiksi.Jopa rollaattori heltiää lainaksi.Sekin meillä mukana pyörätuolin lisäksi tavallisesti.Onhan erilaista! Suorastaan siistiä,kuten nykyisin sanotaan.

Tässä kohtaa pitäisi ehkä olla jonkunlainen aasinsilta.Ei ole.Hyppään suoraan ilman valmisteluja nukketeatteriin.Alunalkaen koko nukkien teatteri on liittynyt uskontoon.Kuinkas muuten.Nukkea käytetty apuna lähemmän kanssakäymisen saamiseen jumalien kanssa.Aasiassa marionettitaide on yhä uskonnollispohjaista.Ehkä lasten nukkeleikit ovat myös viitoittaneet tietä nukketeatterin puoleen,mene ja tiedä.Turun linnasta on löydetty Suomen ehkä vanhin käsinukke.Se lojui korjaustöitä tehtäessä savuhormissa.Nuken ilme on synkkä ja se saattaa kieliä jonkinlaisesta taikaesineestä,joka on paiskattu piilopaikkaansa pitkäksi toviksi.Nuken arvellaan olevan 1870-1880-luvulta.Onko nukella peloteltu vai onko se vain nukketeatterin näyttelijä?

Mekaanisia nukkeja on maailmalla usein kellotorneissa.Ihmisiä kerääntyy tiettyinä aikoina odottamaan tornin luukkujen avautumista ja nukkien ilmestymistä tehtäväänsä suorittamaan.Olen minäkin monesti moista esitystä seurannut.On yksi must turistin ohjelmistossa. Teatteria sekin.

Suomessa 1800-luvulla nukketeatteri yleistyi niin,että se oli levinnyt markkinanähtävyydestä porvarillisiin koteihin.Lapset saivat käsinukkeja ja marionetteja leikkeihinsä ja lastenkutsuissa oli usein pieni näyttämö,jonka takana aikuiset antoivat nukeille liikkeet ja äänen.Joissakin Euroopankin maissa nukketeatteri on suurta taidetta.Varsinkin Tshekki on ylpeä nukketeatterimaineestaan.Minäkin saanut ilon ja onnen nähdä Don Giovannin Prahassa,jota elämystä en milloinkaan unohda.Kehotan jokaista Prahan kävijää nauttimaan sikäläisestä nukketeatteritaiteesta.Lapsia ajateltu myös,heille aivan omat teatterit.Don Giovanni,jonka mieheni kanssa näin,ei soveltunut pikkutuhmuuksineen lapsille.Mutta nauratti aikuiskatsomoa hulvattomasti.Koko yleisö eläytyi.Vieressäni istunut espanjalaisrouva huudahti kovaan ääneen esityksen mustan kissan nähtyään "el gato" osoittaen kissaa sormellaan. "Vain lapset ja suuret sielut voivat iloita vähästä." Tämmöistä riemullista mukanaelämistä katsomossa olen viimeksi nähnyt,kun vein kummityttöni Kansallisteatterin satua katsomaan joskus vuosikymmeniä sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti