14. marraskuuta 2010

PANKKIASIOIMISTA

Taas ovat romanialaiset kunnostautuneet! Nyt käyneet Helsingissä raha-automaateilla ihmisten kimppuun ja vieneet juuri nostetut rahat.Sillä lailla! Kaksi on saatu kiinni,muut etsinnässä.Että olisin edes jotenkin tasapuolinen,niin Oulussa vastaavasti suomalaisnuoret ovat käyneet ruokkauppojen myyjien kimppuun ja varastaneet olutta ja tupakkaa.Sillä lailla.Eikä pahat työt tähän lopu mutta olkoon.

Minulla ei ole pankkikorttia ja siihen on kaksi syytä.Kone voi niellä kortin ja siitä koituu ylimääräistä hommaa.Minutkin voidaan ryöstää raha-automaatilla.En riskeeraa.Nykyisin jo pankkineidit eivät yritä saada minua muuttamaan mieltäni kortin suhteen.Olen todennäköisesti niin hyvin pystynyt koko asian torjumaan.Jaksan hyvin kerran kuussa käydä pankissa nostamassa käteistä.Samalla tulee seurattua tapahtumia siellä,ihmisten käyttäytymistä ja istahtaa tovin aivan rauhassa.Pankit ovat vain supistaneet niitä kohteita,joista käteistä saa.Ovat paljolti sijoittaja- ja vakuutusasiakkaan asialla.Henkilökunnalla menee ehkä heidän omasta mielestään turhaa aikaa läträillä nostettavien rahojen kanssa,kun pankki ei tästä hyödy mitään.Elleivät ala ottaa korvausta siitä kun asiakas ottaa rahaa omalta tililtään.Tämä on ollut tapetilla silloin tällöin.Väärin!!!

Ennen muinoin ennen tietokoneaikaa pankkiasiakkailla oli pankkikirja,johon pankissa merkittiin kaikki tapahtumat käsin.Ajatelkaas sitä! Laskut suureksi osaksi käveltiin maksamaan laskuttajan tiskille eri firmoissa.Kyllä minäkin tepastelin monesti jo lapsena Korkeavuorenkadulle puhelinlaitokseen laskun kanssa.Rakennus on jykevää kiveä,tavattoman kaunis talo,Lars Sonckin suunnittelema ja vuonna 1905 valmistunut.Sinne meni mielellään,hartain mielin kuin kirkkoon. Tänä päivänä laskuttajat eivät enää näin toimi,suoraan asianomaiselle ei voi maksaa. Pankit alkoivat huolehtia maksuista myöhemmin,laskut maksettiin samalla kertaa kaikki pankkineidin avittamana.Nyt pankit haluavat nämä asiakkaat pois tiskeiltään. Minäkin käytän maksamisiin tietokonetta ja suoraveloitusta.Maksupalvelu kirjekuorineen on myös yksi tapa.Sekään ei ilmaista.Minua vanhemmat yhä edelleen useinkin maksavat pankin tiskillä.Ja jokaisesta laskusta veloittaa pankki omat kulunsa.Tietokonetta ei tokikaan kaikilla ole,eikä suoraveloituksessa näy maksetussa laskussa maksettu-leimaa,joka pankkineidin lyömänä osoittaa varmemmaksi vakuudeksi maksun suoritetuksi.Se on konkreettinen näyttö vanhan polven asiakkaalle.Pankin lähettämän tiliotteen lukeminen saattaa tuottaa huononäköiselle vaikeuksia.Onneksi pankissa voi vielä laskut maksaa! Mutta kuinka kauan?

Isänpäivä alkoi tänäänkin pilvien peittämän taivaan alla.Tosin nyt parastaikaa repeilee ja poudalta näyttää.Tähän aikaan on isät jo juoneet aamukahvinsa vuoteessa,saaneet mahdolliset korttinsa,suukot ja halaukset.Yhdysvalloista tämänkin päivän vietto saanut alkunsa.Pohjoismaissa epävirallisena vuodesta 1949.Ilman Helsingin yliopiston päätöstä se oli almanakassa 1970-72 ja vasta vuonna 1987 sen yliopisto hyväksyi virallisesti kalenteriin ja siitä tuli liputuspäivä.No,kyllähän toki isätkin tarvitsevat ainakin kerran vuodessa lämmintä huomiota,niin ja lahjoja.Meillä kotona ei isänpäivää kuitenkaan samoin huomioitu kuin äitienpäivää.Ja lapsuudessani tuo äitienpäivä tuppasi olemaan isänpäivä,kun silloin oli aina Eläintarhan ajot ja isä otti minut mukaansa ajoja katsomaan.Äiti jäi kotiin ruusukimppunsa kanssa ja ahersi meille ruuan ajoista tultuamme.Äidit Helsingissä alkoivat purnata ajojen ajankohdasta.Autot kehittyivät ja Eläintarhan rata alkoi tuntua niille nopeuksille liian vaaralliselta ja jopa pieneltäkin.Ne lopetettiin.Äitienpäivä rauhoittui.Mutta tänään on siis isänpäivä.Terveisiä ja lentosuukko pilvenreunalle omalle isälleni!

Tästä rapusta muutti Sisko pois eilen.Enää meitä ennen asuneita meidän portaassa neljässä huushollissa.Siskonkin kanssa vaihdettiin sana jos toinenkin pihalla.Hupenee,hupenee juttutuokiot.Aina vilahtaa mieleen,minkämoista väkeä nyt muuttaa.Tämän näemme myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti