28. marraskuuta 2010

ADVENTTIAIKAAN

Joulukuun toisena avautuu jokavuotiset Naisten joulumessut Helsingin Katajanokan Wanhassa Satamassa.Sinne! Messut ovat 1979 perustetun Naisten Kulttuuriyhdistys ry:n järjestämät.Yhdistys toimii "feminististen periaatteiden mukaisesti säilyttäen uutta sekä vanhaa naiskulttuuria".Kuinkahan monena vuonna minäkin jo ehtinyt näillä messuilla käydä? Ehkä jo Naisten Kulttuuriyhdistyksen edeltäjä järjesti samantapaisia messuja,koska äitini kanssa olen jo niissä käynyt pienenä tyttönä.Eivät olleet Katajanokalla,vaan useissa eri paikoissa Helsingissä mm.Rakennusmestarien talolla.Muistan Runebergin karamellit.Niitä valmisti vanha rouva,joka vei reseptit mukanaan hautaan.Karkit myytiin yleensä loppuun messujen alkupäivinä ja niitä äitinikin osti.En tiedä,miksi ne olivat juuri Runebergin karamelleja.Olikohan rouva Porvoosta? Vai valmistiko niitä Fredrika-rouva Runebergin torttujen ohessa? Niitä jäi moni kaipaamaan ja minun sukupolveni ne varmasti vielä muistaa.Meitä pikkutyttöjä oli moniaita äitien pidellessä meitä kädestä kulkiessamme myyntipöydältä toiselle.Kuten nykyäänkin.

Huomenna mies kotiin.Haen iltapäivällä.Tietää melkoisen pitkää kävelymatkaa ratikkapysäkiltä ennustetussa paukkupakkasessa ellen keksi esimerkikisi bussireittiä,jonka pysäkiltä olisi lyhyempi matka.Pitänee alkaa asiaa tutkia.Hepi sen kuin kellii Alanyan auringossa.Tekstiviesti tuli että muutama päivä neljästä kuukaudesta jo mennyt ja hauskaa on.Tutuiksi tulleita muita suomalaisia hän on tavannut,jotka myös ovat muutamia kuukausia samassa kaupungissa.Turkki alkaa ohittaa suosiossa kohta Espanjan aurinkorannat.Vaihtelua vaiko taloudellisempaa?

On se ollut poikaa tämä miehen intervalliaika,kun on saanut yöt nukkua.Näkyy ulkonäössä.Hänen kotona ollessaan kokonaan nukutut yöt ovat harvinaista herkkua.Sekin näkyy ulkonäössä.Valitettavasti.Nyt olen pystynyt menemään iltaisin levolle,kun on alkanut nukuttaa.Herääminen on ollut varhaista kuten tänäänkin.Mieleen ei ole tullut voi kun sais nukkua-ajatuksia.Ikävä kyllä ihminen ei voi kerätä varastoon hyvin nukuttuja öitä ja niistä sitten ottaa voimia,kun taas pitää valvoa.

Tänään onkin ensimmäinen adventtisunnuntai.Kolme lisää niin olemme jouluviikolla.Vanha viisas kansa sanoo samanlaisen ilman olevan Joulupäivänä mitä ensimmäisenä adventtina.Ettäs tämän tiedämme. Pakkasta näin ollen piisaa. Ja pääsee Joulupukkikin rekipelillä lahjoja jakamaan,kun "maass´ on hanki ja järvet jäässä ja silmä sammunut auringon",kuten nyt Utsjoella.Kaamoshämärää jonkun aikaa ja sitten taas paistaa.Helsingissä sentään jonkunlaista päivänvaloa seitsemisen tuntia.

Pihapiirissä joillakin on jo parvekkeet joulutunnelmissa.Itse en ole aivan vielä niin pitkällä,vaikka vankkoja ajatuksia onkin.Ajattelenkin,että olisi hauskaa aloittaa nyt jo.Minusta tuntuu aina,että kun ollaan Tapaninpäivässä,joulu on ohi.Kaikki koristelut vaikuttavat repsahtaneilta ja jo kyllin nautituilta.Toiset pitävät Loppiasta joulun loppuna ja joulufaneimmat viettävät sitä melkein pääsiäiseen asti.Roskisten tienoilla lojuu metsän tuoksunsa menettäneinä ruskistuneita kuusirankoja,jotka surullisen näköisinä ojentelevat neulasettomia oksiaan lumikasasta.Varisseet neulaset ovat kuin kuusen kyyneleitä: mauri on tehtävänsä tehnyt,mauri saa mennä.Eikä yksikään puista saanut kasvaa metsässä ympärivuotisen vihreänä oravien temmellyspaikkana.No,osa on varmaankin kuusiviljelmiltä,joiden tarkoitus ei olekaan muu kuin tulla katkotuksi ihmisten iloksi.Jotkut kuuset tuontitavaraa,jotkut hopeisia luonnostaan,istutettuja nekin joulua varten.Samassa kasassa kaikki,ränsistyneinä ja unohdettuina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti