17. marraskuuta 2010

LAKOISTA,HÄISTÄ,SIPULISTA KUPLIVAAN

Aina vaan koetellaan lentomatkustajien kärsivällisyyttä.Tällä kertaa ilmatiematkustelun katkaisee lentoemäntien ja stuerttien lakko marraskuun lopussa,jos toteutuu.Miten ihmeessä Suomessa lakkoillaan näin usein eri aloilla? Eikö asiat maassa suju ilman elämää haittaavia työtaisteluita? Taitaa Suomessa olla enemmän mätää kuin Tanskanmaalla konsanaan.Tanskan "mädästä" kirjoitti Shakespeare aikoinaan antaen kuolemattoman lausahduksen tulla sotaherra Marcellon suusta tämän keskustellessa Horation kanssa Hamlet-näytelmässä: "Jotakin Tanskan valtioss´ on mätää." Tähän vastaa Horatio: "Sit´ ohjatkohon Luoja!" Näin Paavo Cajanderin suomennoksessa vuonna 1923.Niin,siis piti purnaamani suomalaisesta lakkoilusta.Vaikka tämä lentoemäntien ja stuerttien lakko ei minuun vaikutakaan,niin silti harmittelen.Ja ylipäätään lakkoilun vuoksi.Miten meillä ei osata sovussa asioista päättää,kuten niin monissa muissa maissa? Mukamas sivistysvaltio!

Nyt maailma on taas täynnä romantiikkaa ja kuninkaalliset häät tiedossa,kun Englannin prinssi William pujotti äitinsä kihlasormuksen morsiaimensa Kate Middletonin nimettömään.Eikä tämän tytön elämässä ole ollut minkäänlaisen skandaalin häivääkään.Siististi on elänyt että senkin puoleen passeli kuningashuoneen jäseneksi.Tapitanpa,tapitanpa taas täysin silmin hääseremoniaa tv-ruudusta aikanaan.On se niin ihanaa että! Eikä morsian taatustikaan joudu huudahtamaan sulhaselleen "älä stamppaa mun slöijan päällä",kuten äitini kertoi tapahtuneen ystävättärensä vihkiäisissä joskus vuonna yksi ja kaksi.

Eilen mies parturissa.Siisti mies lähtee intervallihoitoon huomenna.Minä alan valmistautua ensi viikon sairaalakeikkaan kotona toimitettavin esivalmisteluin.Päästyäni kotiin on kolme päivää lomaa ennen kuin haen miehen hoidosta.Niin se aika mennä hulahtaa.

Sitten valkosipulia syömään! Australialainen tutkija väittää valkosipulin alentavan verenpainetta.Toinen tutkija valistaa valkosipulia käytetyn jo tuhansien vuosien ajan lääkkeenä.Me muut ihmiset tiedämme vielä sen muistakin hyvistä ominaisuuksista.Sehän ajaa kaikenmaailman draculat tiehensä varsinkin,jos kuljeskelee näyttävä valkosipuliletti kaulassa.Jos taas syö runsaasti valkosipulia,niin sillä konstilla pääsee ystävistäkin eroon tai ainakin hiukan kauemmaksi.Valkosipuli on sellainen sipuli,että siitä joko pidetään tai oikeastaan vihataan.Näyttelijöillä töissä ollessaan on kirjoittamaton laki,että näyttämölle ei mennä valkosipulia syöneenä.Olisihan se ennen kuulumatonta,jos ensirakastaja suikkaisi suuta näytöksessä vastanäyttelijänsä kanssa ja ilmassa leijuisi vahva kynsilaukan tuoksu.Nokkelalta näyttelijältä tässä saattaa tulla sanotuksi käsikirjoituksen ulkopuolelta osuva repliikki.Näitä on kuultu.Ja yleisö aplodeeraa.

Ahvenanmaalla ollaan yhä rinta rottingilla,kun maakunnassa viime kesänä merestä nostetut luultavasti pari sataa vuotta vanhat ja vielä juomakelpoiset samppanjat ovat samppanjatutkijoiden keskipisteenä.Pullot ovat salaisessa paikassa vesisäilössä.Yksi pullollinen on juotu ja tyhjä pullo saattaa olla näytillä.Täyden pullon hinnaksi arvioitu noin 50 000 euroa. Ei aina tarvitse lähteä kauaksi asti sukeltelemaan löytääkseen harvinaisuuksia.Olen jostain ollut lukevinani,että samppanja ei pullossa iäti säily juotavana.No, 200 vuotta ei tietenkään ole iäti.Ehkä siihen aikaan samppanjakin valmistettiin kestävämmäksi ja maku sen kuin paranee vanhetessaan.Niinhän sitä viinistä sanotaan.Kun tämmöisiä aarteita löydetään aikojen takaa ryhdyn aina ajattelemaan niitä ihmisiä,jotka ovat esineitä käsitelleet.
Miltä näyttäneet? Mitä tuumineet? Miksi laiva uponnut? Pelastuiko kukaan? Mennyt aika kiinnostaa loputtomiin ja tässäkin samppanjajutussa olemme jälleen minun vuosisadallani 1800-luvulla.Olen aivan varmasti silloin entisessä elämässäni tepastellut Helsingissä varjellen nilkkojani ja puvun helmoja mukulakivikaduilla matkalla piian kanssa kauppapuotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti