19. tammikuuta 2010

TURINOINTIA

Nyt on sittenkin Kaarina Hazard-jutussa niin,että Julkisen sanan neuvoston on tutkittava Hazardin kirjoitus Halmeen äidin pyynnöstä saadakseen tietää,loukkaako se Tony Halmetta ja hänen omaisiaan.Hazard väittää,että hänet on ymmärretty aivan väärin.Tarkoitus kun oli koko ajan kertoa,miten Halmeesta on mediassa kirjoitettu eli siis kirjoitus oli mediakritiikkiä.Miksi Hazard ei sitä niin selvästi ilmituonut,että kansa olisi ymmärtänyt? Jäämme odottamaan seurauksia.

Pakkanen jatkuu,holotna pitää meitä otteessaan.Emme pääse talvesta eroon.Kuten Ilpo Tiihonen sanoo runossaan "Hiipparit":

"...Maan pimeys hangen alla
puistoja puistattaa.
Jäätakki on vaahteralla,
kastanja aivastaa..."


Näin hiljattain jossain kirjailija Heikki Turusen kuvan ja muistin.Minä olen tanssinut hänen kanssaan! Se oli Simpauttajan aikaan eli kauan sitten.Jouduin työni takia kirjallisiin tapahtumiin ja istuin eräässä tilaisuudessa illallispöydässä mm.Turusen kanssa.Hän oli tullut Joensuusta "Hellsinkkiin". Nauratti minua niin että hytkyin hänen käsivarsillaan tanssiessamme.Ja sama lystikäs ulosanti kuuluu yhä olevan miehellä.Yhtäkään hänen kirjaansa en ole lukenut,mutta tv:ssä nähnyt Kivenpyörittäjän kylän sekä Simpauttajan.Suomi tarvitsee tämmöisiä kirjailijoita,jotka putkahtavat maaseudun rauhasta meitä viihdyttämään.Ehkä hiukan kaupunkilaisuutta ilkkuen virne silmäkulmassaan.

Sitten edellisen kappaleen olen ollut kaupungilla.Tänäänhän on vapaapäivä ja mies hoidossa.Annoin SPR:n tölkkiin haitilaisille muutaman euron,kun sattui tölkki hollille.Apteekista miehen lääkkeet ja meille molemmille ruokaa.Ensi torstain vapaapäiväni kun on pyhitetty ystävilleni Ekbergin kahvilassa.Se on ollut vuodesta 1915 Helsingin Bulevardilla sampanjakorkkeineen.Toimintansa aloitti kuitenkin jo aiemmin eli vuonna 1852,jolloin uunissa paistuivat ensimmäiset Ekbergin leivonnaiset. Yksi viehättävimmistä kahviloista tässä kaupungissa.Kannattaa käydä!

Toinen on Fazer Kluuvikadulla.Ikä ei paina,vaikka vuosia on jo 154.Mahtuu monta miespolvea. Karl Fazer oli alunperin sveitsiläinen ja sieltä muutti Suomeen saaden sitten 1849 Suomen kansalaisuuden. Kun me nyt nenät hiukan nipparassa puhumme maahanmuuttajista,niin monet nykyisinkin toimivat yritykset ovat muualta tulleiden perustamia.No,ehkä tilanne oli silloin toinen.Maa kehittymässä,tilaisuuksia oli ja know how hyvinkin tervetullutta maahan,joka vasta opetteli olemistaan.Helsinki oli pieni,keskusta suurinpiirtein nykyisen Senaatintorin ympärillä.Kauempana oli ehtaa maaseutua perunapeltoineen ja lehmineen.Kuka näkee edes hurjimmissa mielikuvissaan karjaa Esplanadin puistossa.Sitä kutsuttiin Vasikkahaaksi paljon ennen meitä.Meri työntyi pitkälle kaupunkiin,oli mutaa ja rämettä siellä,missä nyt fiinisti astellaan asfaltilla.
Aleksanterinkadulla on jalkakäytävissä merkki,mihin asti silloinen Kluuvinlahti ulottui.

Enää ihmiset eivät keräänny katselemaan uudenuutukaisia raitiovaunuja.Ennen kokoonnuttiin silmä kovana ja hämmästyksestä seljällään seuraamaan sähköraitiovaunuja niiden liikennöidessä Töölöstä Hietalahteen vuonna 1900.Kuljettajia koulutettiin ihmettä ajamaan.Ensimmäisellä kerralla kyydissä oli arvovaltaista väkeä Raitiotie- ja Omnibus Oy:n johtokuntaa sekä Helsingin poliisimestari.Kun kuljettaja oli painanut jarrua uutuuttaan liian voimallisesti,oli koko vierasjoukko lentänyt lattialle.Yhäkin saattaa nytkähtää ratikan kyydissä.Tolpista on hyvä pitää kiinni.

Helsingin historia on mielenkiintoinen kaikilta osin,vaikka on lyhyt.Se on pikkukaupungin historiaa kaikkine uutuuksineen ja kasvamisineen siksi puolen miljoonan asukkaan kaupungiksi,mikä se nyt on.460 vuotta on kaupungille pieni ikä,emmekä pysty kilpailemaan monenkaan Euroopan pääkaupungin kanssa ikäasioissa.

Kun minä joskus 1960-luvulla olin Englannin Durhamissa opiskelemassa kieltä,moni ei tiennyt edes Suomen sijaintia.Kun sijainti tuli jollain lailla selväksi,arveltiin meidän kuuluvan kuitenkin Neuvostoliittoon.Ehkä kouluopetus on siellä nykyisin jo parantunut maantiedon osalta ja Euroopan kartta tullut oppilaille tutummaksi.Suomalaisille koululapsille kyllä oli selvää missä on sellainen maa kuin Englanti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti