28. tammikuuta 2010

TORSTAIN TEKELE

Puskin päin viimaa ja pyryä kaupungilla.Miehen lääkereseptit terveysasemalle,ratikkapysäkillä odottelua.Lunta ja liukkautta kiskoilla,vaunut myöhässä.Siinähän seisoin ja palelin.Ja sitten tämmöistä holotnaa ovat lupailleet helmikuullekin.Mitäs teet? Asiat toimitettava,ulos mentävä.Ei ole piikaa, jonka voisi puolestaan panna menemään.No,aivan taatusti jo huhtikuussa hellittää.Kesän panen tänään ruokapöydälle,kirsikoita,aprikooseja,luumuja.Eläköön tuontihedelmät talvipakkasella!

Naapuritalon pihalla on komea harakanpesä puussa.Se on yli metrin korkuinen risukasa,jonka päällä on nyt melkein toinen mokoma lunta.Joka kevät jo varhain harakkapari saapuu alkaen kantaa lisää risuja.Tökkivät niitä rakoihin ja päälle.Linnut lienevät jo ties kuinka monennet alenevassa polvessa.Saas nähdä,kuinka kauan puu jaksaa moisen taakan kantaa.Niiden puuhastelua on hauska seurata.Eivätkä suinkaan ole muiden pihalintujen suuressa suosiossa.Sotajalalla ollaan,reviirejä puolustetaan,eikä koolla ole väliä.Pikkulintujen rohkeus on joskus mainiota katsottavaa,kun harakkaparkaa ajetaan joukolla takaa.Varikset ovat vielä vahvistuksena ja silloin on harakka jo hätää kärsimässä.Rauha laskeutuu aikanaan, linnut hajaantuvat.Harakka palaa sydän kiivaasta paosta pamppaillen pesälleen.Kertoo ehkä hautovalle puolisolleen, että tässä pihassa ei sanonta "elä ja anna toistenkin elää", pidä aivan kutiaan.

Linnuista puheen ollen,odotan jo kauhulla lokkien saapumista jätehuoneen katolle.Ne ovat sieltä käsin terrorisoineet jo vuositolkulla pihalla kulkijoita heittäytymällä kimppuun,mojovilla siiveniskuilla puhumattakaan kakkapommien tarkoista osumista.Että ne osaavatkin sihdata! Viime syksynä kaupunginjohtaja Pajunenkin suivaantui keskustan ja eritoten Kauppatorin lokkeihin ja ehdotti taloyhtiöille pesien hävittämistä. No,ja siitähän lintujenrakastajat suuttuivat aivan hirmuisesti.Puhuttiin vaikka mitä varsinkin hävittämistä vastaan,puolesta myös.Minä kuulun jälkimmäisiin.Kun on muutaman kerran saanut aimo pläjäyksen kesäretongilleen,niin olen ehdottomasti sitä mieltä että jotain tarttis tehdä.
Kannatan kuitenkin lain puitteissa tekemistä.

Osittain tämän pihapiirin lokkien aggressiiviseen käyttäytymiseen on syynä kiusanteko, jota joka vuosi pojankoltiaiset harrastavat.Pesään heitettään kiviä,pidetään meteliä,kiivetään jätehuoneen katolle mellastamaan.Eräänä kesänä onnistuttiin yksi kolmesta poikasesta tappamaan.Emolokki unohti hyvät tavat ja syötti ruumiin muille poikasille.Eivätkä nämä enempiä kyselleet.Nämä meidän murheenkryynimme ovat kalalokkeja,jotka ovat Suomessa rauhoitettuja,jotta lasten kaikenkaikkinen kiusanteko on rikos. Missä on jälleen kerran vanhempien antama valistus?

Kauppatorin jäätelövaraslokeista ja oman pihan terrorilokeista huolimatta toivotan kevään ja kesän tervetulleiksi,kun niiden aika on.Kaikki elollinen kuuluu elämäämme,luontoon,joka on ympärillämme lähellä tai kaukana. Me mahdumme tänne kaikki,vaikka joskus vähän tuppaa harmittamaankin,kun säännöt unohtuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti