11. tammikuuta 2010

OMAISHOITAJAN PULMAT

Opiskelija väärin tiedoin lääkärinä Kokkolassa.Lääkärin oikeudet menettänyt oli lääkärinä Seinäjoella.Miten ihmiset enää voivat luottaa lääkäreihin??? On hyvä,että viime aikaisten tapahtumien jälkeen aletaan ottaa selvää kuka on oikea lääkäri,kenellä on oikeudet jne. Onkohan minun lääkärini oikea lääkäri?

Myymälävarkaille porttikielto kauppoihin! Miten sitä valvotaan? Luultavasti ei sen kummemmin kuin lähestymiskiellonkaan noudattamista.Jokaisen perässä pitäisi olla vahti ja sehän olisi mahdotonta.Kinkkinen asia saada ratkaistuksi.

Kinkkistä oli myös tänään saada Kelaa varten mieheni matkakorvaushakemuskaavake laboratoriosta,jossa hän oli verikokeissa.Hoitaja oli sitä mieltä,että minulla olisi pitänyt olla mainittu kaavake mukana,johon hän olisi sitten leiman ja nimensä pannut.Olin ällistynyt.Kuusi vuotta olen näiden ja kymmenien muiden mieheni sairauteen liittyvien asioiden kanssa ollut tekemisissä ja tiedän,mitenkä asiat hoidetaan.Kaavaketta ei meinattu antaa,mutta hoitajapa ei tiennyt,minkämoisen omaishoitajan kanssa on tekemisissä.Sain kaavakkeen.

Joskus joudun taistelemaan mieheni oikeuksista,mutta ikinä en periksi anna.Kerran minulle on sanottu samaista kaavaketta pyytäessäni,että meidän tulisi käyttää yleisiä kulkuneuvoja,kävellä tai ajaa taksilla omakustanteisesti.Yleisen kulkuneuvon käyttäminen on hankalaa pyörätuolilla,jos ratikka ei ole matalalattiainen ja pysäkit korotettuja.Asuntoalueellemme ei liioin kulje yksikään bussi.Kävely Helsingin halki kotiin on kohtuuton vaatimus.Omakustanteinen taksimatka samoin,koska miehelläni on oikeus Kela-korvattaviin taksimatkoihin.Kaupungin kyyteihin invataksilla ei ole oikeutta lääkäri-ja hoitomatkoja varten.Keplottelemaan en ala.Tiedän joidenkin käyttävän kikkoja.Ajavat "sallitusti" hoitopaikan lähelle ja sieltä esim.terveyskeskukseen kävellen.Kiitos sinnikkyyteni olen aina kaavakkeen saanut,vaikka siitä on pitänyt ottaa yhteys "korkeammalle taholle".

Tämä joskus esiin pullahtava kielteinen asenne potilaan oikeuksia kohtaan,juontaa tietysti siitä,että kaupunki säästää ja keinot ovat monet.On saattajia/omaishoitajia,joilla ei rohkeus riitä vaatimaan,vaan tyytyvät nöyränä annettuihin määräyksiin.Kaupungin väki luottaa siihen,että "kaveria ei jätetä",vaan asiakas hoidetaan tutkimuksiin ja kokeisiin vaikka sitten oman kukkaron nyörejä höllentäen.Kuitenkin omaishoitajat tekevät saman työn kuin hoitolaitoksissa tehtäisiin,mutta monin kerroin halvemmalla.Kyllähän meidän työstämme puhutaan kauniisti,puhutaan arvostuksesta ja raskaasta työstä seitsemänä päivänä viikossa vuorokaudet ympäriinsä.Puhutaan parannuksista,mutta harvoin niitä tulee.Tässä on myös se "kaveria ei jätetä".Omainen hoitaa hoidettavansa vaikka tyystin ilman mitään oikeuksia ja etuuksia,se on totta.Kunnes väsyy.

No,jotta ei menisi kokonaan "haukkumiseksi",myönnän,että ainakin Helsingissä monien omaishoitajien ja hoidettavien asiat ovat kohtuullisen hyvin.Kun asioista on selvillä ja niitä osaa vaatia.Kukaan ei tule koputtamaan ovelle ja tarjoamaan.Jokaisen omaishoitajan tulisi tarkasti ottaa selville,kysellä,kuunnella ja lopuksi hakea etuutta.Itse alussa kuljin silmät avoinna ja korvat höröllä saadakseni tietää.On oltava aktiivinen.Nyt Omaishoitajaliitto informoi.Passiivisuuteen ei silti ole koskaan syytä.Asiat muuttuvat.Jos meidän palkkioittemme maksut siirtyvät Kelalle,en usko,että siitä hyvää seuraa.Toivonkin,että ne pysyvät edelleen helsinkiläisille Helsingin kaupungilla.

Olen omaishoitaja ja omaishoitajien asiat ovat sydäntäni lähellä.Siksi tämä teksti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti