11. kesäkuuta 2021

OUTI NYYTÄJÄ EI EDES HÖLMISTYNYT

 Kuulin E:ltä puhelimessa, että Suomen kesä kokonaisuudessaan tulee olemaan lämmin ja aurinkoinen, etten sanoisi lierihattuilma. Paiste lähestyy tämän huoneen ikkunaa. Panin tuulettimen jo töihin. Iltapäivällä aurinko siirtyy olohuoneen puolelle ja parvekkeelle. Jälkimmäiselle ei ole menemistä. Jos koko kesä on tällaista, en valita, vaikka helle joskus piinaakin. Muutama kuukausi, niin kaikki on ohitse.

Antti Vihinen Mozart-kirjassaan teilaa Milos Formanin elokuvan Konstanze-kuvan, että Wolfgangin vaimo olisi ollut oikea riiviö, "lutkamainen pintaliitäjä", ahne, huvittelunhaluinen jne. Vihisen mukaan ei näin todellisuudessa ollut. Monista Mozart-tutkijoista ei yksikään viittaa tänne päinkään Konstanzen kohdalla. Minä en Amadeus-elokuvaa ole nähnyt. Televisiossakin se pääsi livahtamaan ohi. Enkä ole Vihisen kirjaa aikaisemmin yhtäkään elämäkertaa Mozartista lukenut. Konserteissa musiikin kautta häneen tutustunut.  Horst lähetti äänilevyn, jossa on Eine kleine Nachtmusik. Soi nytkin taustalla. Ja näin minä Prahassa nukketeatterissa oopperan Don Giovanni.

Areenassa on kaikenlaista hyvää. Katselin dokumentin Outi Nyytäjästä, jonka kirjoja olen lukenut. Jos muistan oikein, asui Nyytäjä puolisonsa kanssa Katajanokalla niin kuin minäkin. Kerran hänet tapasin ja tunnistin. En häntä lainkaan tuntenut henkilökohtaisesti. Enkä tänä päivänä tiedä, mikä minuun meni, mutta kysyin häneltä iloisesti:"Eikö teidän pitäisi olla Bretagnessa?" Hän ei edes hölmistynyt yllättävästä hyökkäyksestäni, vaan vastasi hetken minua katseltuaan: " Pitäisi ja me olemme sinne pian menossakin." Sitten me hymyilimme ja jatkoimme tahoillemme matkaa. No, onneksi julkisuuden henkilöt ovat tottuneet siihen, että joku pysäyttää jotain sanoakseen. Mutta minä en ole koskaan heihin kuulunut, paitsi silloin jostain käsittämättömästä syystä. Outi Nyytäjä kuoli vuonna 2017.

Helsinki-Seura järjestää huomenna jäsenilleen opastuskierroksen Lapinlahden sairaalapuistossa. Seura on henkeen ja vereen puolustanut sairaala-alueen säilyttämistä, vaikka alueen päällä on leijunut purku-uhka. Joulukuussa Seura teki ympäristöministeriölle valituksen Uudenmaan ELY-keskuksen päätöksestä  jättää alue suojelematta. Vaati saada asian uuteen käsittelyyn. Museovirastokin on samoilla linjoilla. Kuunnellaanko hätähuutoja? Jää nähtäväksi.

Uudellamaalla pohditaan koronarajoitusten osittaista purkamista. Joitakin jo kuulemma tänään. Näin ollen huominen Helsinki-päivä olisikin sitten himpun verran vapaampi.

 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti