23. kesäkuuta 2021

LIIKAA TURISTEJA

 Milloinkaan en ole ollut Barcelonassa. Olen sinne tahtonut, mutta nykyisin olisin muiden turistien lailla siellä ei-toivottu. Turisteja on liikaa ja turistit eivät aina käyttäydy hyvin. Ymmärrän barcelonalaisten kielteisen kannan. Jos Helsinkiin pelmahtaisi vuosittain 14 miljoonaa turistia, alkaisin minäkin kyseenalaista heidän tulemisensa. Meidän onneksemme emme ole niin kiinnostava maa ja kaupunki. Lisäksi sijaintimme on Euroopan pohjoisosassa, joka on kaukana kaikesta mitattuna matkailun mittapuulla.Venetsia on toinen, joka kärsii turistitulvasta. Paikallisia asukkaita on paljon muuttanut itse kaupungista pois. Samoin on Barcelonassa. Jos Helsinki alkaisi kiinnostaa matkailijoita noissa määrissä, voisin vihdoinkin alkaa viihtyä täällä periferiassa, jonne harvoin turisti suunnistaa. Asuessamme Katajanokalla, usein laivoista tulijat kyselivät, minne päin lähteä päästäkseen keskustaan. "Keskusta" tarkoitti Senaatintorin seutua. Emme kyllästyneet kysymyksiin, mutta jos niitä olisi sadellut koko ajan, olisimme visusti välttäneet laivojen rantautumisaikoja.

Mutta mihin kyllästyin, niin aasialaisten röyhkeyteen. Meillä oli Stockmannilla puolison pyörätuolin edessä siihen kiinnitettävä ostoskärry, joka oli sitä tarkoitusta varten. Sekös herätti aasialaisissa ihmetystä. Kamerat räpsähtelivät nenämme edessä lupaa kysymättä, josta useinkin huomautin. Idän hymy kun ei minuun tehoa eikä tehonnut. Tämä hyökkäyksen kohteeksi joutuminen ärsytti. Joskus jopa niin paljon, että lähdimme pois.

Flunssa, joka kimppuuni hyökkäsi, on outoa lajia. On päiviä, jolloin tunnen olevani nuhaton ja yskätön ja sitten taas toiset päivät hankalia ikuisine aivastuksinen ja nenän pyyhkimisineen, joihin sekottuu ankaria yskänpuuskia. Eilen oli päivä, joka päästi minut mansikoiden ja kirsikoiden ostoon. Tänään taas kehnoa olemista. No, kai aikansa kiusaa ja sitten häviää. Olen vähän rajoittanut tuulettimien käyttöä ja arvatkaapas, onko entistäkin tukalampaa. Illalla myöhään pidän ikkunaa auki sadakseni edes hiukan viileyttä. Helle siihen aikaan hiukan heliittänyt. Talvella lumessa rämpiessä tätä jo muistelee kaipauksella.

Ei vieläkään juhannusheilaa. Aikaa enää hommaamiseen  muutama päivä, niin taidan jättää. Kukaan tuskin edes välittäisi tämmösestä nuhanenästä. "Nuhanenä" on muuten yksi Lumikin seitsemästä kääpiöstä. Pikkutyttönä yritin vimmatusti ymmärtää, minkälainen Lumikki on, jolla iho valkea kuin lumi, hiukset mustat kuin eebenpuu ja huulet punaiset kuin veri.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti