1. elokuuta 2020

RALLIENGLANTIA?

Tässä taas valkoisen tyhjän tilan edessä ja ihmettelen, mistä aihe. En saa sitä liioin ylemmältä taholta kuten entinen odottelija. Vielä en ole tässä kuussa ollut ulkona, mutta heräsin mukavasti elokuiseen aamuun ja lipittelen jo kahvia. H soitti eilen ja suree kun ei pääse Turkkiin ja kun, niin ties koska. Eikä lohduta, vaikka tietää samassa jamassa olevan muitakin.

Allaskaapin kanssa on edetty niin, että erinäisin ehdoin uutta pukkaa. Miehiä ei tänne tarvita niin ollen etukäteen asiaa tutkimaan. Talossa muillakin allasvaurioita. Olen varannut lääkäriajan saadakseni verikokeen selkokieliset tulokset. Kampaajalle ensi viikolla ja kuuun puolessa välissä  tämänhetkisten tietojeni mukaan Morgan Freemanin elokuva, jonka haluan ehdottomasti nähdä. P-D:tä kestitsen lähiaikoina. Niin että vilkasta kivaa on tämän uuden kuukauden alussa.

Hemingwayn kirja vielä kesken. Olen korvia myöten täynnä härkätaistelua ja jotenkin oudosti putkahti mieleen, että olisi aikanaan ollut paikallaan nähdä yksi tämän espanjalaisen kulttuurin raaka edustaja. Taatusti olisin kauhistunut, mutta sitä ei olisi passannut näyttää. Näinhän taisteluita sikäläisessä tv:ssä, mutta paikan päällä fiilis on toinen, yleisön reaktiot ja areenan tässä ja nyt tapahtumat. Ei jääkiekko-ottelukaan ole sama kotisohvalta katsottuna.

HS kertoo tänään perussuomalaisten Ville Taviosta, joka on monessa näkyvästi esillä. Muun muassa siinä, että "EU tuhoaa Suomen kansallisen kulttuurin ja luo Euroopan, jossa kaikki puhuvat rallienglantia". Minäkin suren karjalanpiirakoiden ja saunomiseen katoamista, vaikka kumpikaan ei ole lempisuomalaisuuttani. Mutta se, että englannin kieli jyrää alleen suomen, pikkuisen kiukuttaa. Aikuisetkin tuputtavat aitoon suomenkieliseen lauseeseen englannin sanoja. Se saa kaikki karvani pystyyn. "Rallienglantia" minulla ei ole mitään vastaan. Itsekään en ole ekspertti, mutta minusta on tärkeintä, että tulee ymmärretyksi vajavaisellakin kielitaidolla. Ikinä en ole hävennyt, jos menee väärin. Usein menee. Tiedän ihmisiä, jotka eivät uskalla avata suutaan siinä pelossa, etteivät osaa oikein. Kuinka paljon semmosessa häveliäisyydessä menettää! Täällä meillä monet ulkomaalaistaustaiset puhuvat hiukan päin seiniä suomea. Mitä se haittaa? Ei mitään. Hyvä, että yrittävät, koska täällä harvemmin puhutaan heidän kieliään. Ja kommunikoida pitäisi.
2 kommenttia:

  1. Tuo englanninkielen lisääntyminen niin monissa yhteyksissä ei ole minustakaan mitenkään hyvä asia. Se on ns. maailmankieli, mutta kyllä minusta jokaisessa maassa pitää oman kielen säilyä. Samaa mieltä olen siinäkin, että vajavaisellakin kielitaidolla pitää yrittää tulla toimeen. Käyttää sitten lisäksi vaikka jonkinlaista viittomakieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, Marjatta, olemme samaa mieltä monessa. Hyvää elokuuta!

      Poista