29. heinäkuuta 2020

KOKKI KÄVI

Onkohan Oulussa jo toivuttu Gordon Ramsayn yllätysvierailusta? Miksi huippukokki oikein tupsahti Perämeren rannoille? Sitäpä on nyt puitu ja ihmetelty. Syy selvinnee tai sitten ei. Minua ei tämä vierailu hetkauttanut. Ehkä, jos olisin ammatiltani kokki, olisin kiinnostunut tai sitten en. Olen hiukan valikoiva nässä hämmästysasioissa. Onhan Suomessa piipahtanut rössypotulla muun muassa Andrew Zimmern. Teki keikan julkisesti ja liitti sen tv-ohjelmaansa. Samoin kävi Anthony Bourdain maistamassa kioskin lihapiirakkaa ja kysyi:"Where is the meat?" Meillä on siis käyty ja lisäksi vilahtanut tietämättäni moni muu. Kaikki me muistamme Italian silloisen pääministeri Silvio Berlusconin, joka ohimennen haukkui täällä vieraillessaan koko suomalaisen gastronomian Oliko moiseen kritiikkiin edes valtuutettu? Eikä ollut liioin kokki. Me suomalaiset pikkuisen loukkaannuimme. Eikä muistaakseni silloin vielä loukkaannuttu niin helposti ja pienistä kuin nykyään. Niin että kyllä pääministerin rankka arvostelu melkein sumensi kansainvälisiä suhteita Italian ja Suomen välillä. Nyttemmin vierailua ei enää muistella yhtä syvä ryppy otsassa. Eikä Berlusconi ole enää pääministeri.

Yllätyin eilen iloisesti: P-D soitti. Tulee kyläilemään ensi viikolla. Olin juuri tullut kotiin saaliinani Tallinnanaukion torilta kirsikoita, mansikoita ja luumuja. Mansikoiden hinta noussut ja lajiketta kauppiaalla enää vain yksi. Alkaa kausi päättyä. Siirrymme vähitellen tuontimarjoihin, joissa maissa satokausi on pitempi. Toripöydät alkavat täyttyä puolukoista, jota marjaa on taas uusien tutkimusten valossa kehuttu entistäkin enemmän maasta taivaaseen. Minusta ovat valehtelematta happamia, vaikka eivät pihlajanmarjoja olekaan, jotka myös entisen ketun mukaan olivat happamia ainakin Aisopoksen faabelissa.

Minulla on ollut aivan vajavainen kuva nunnien elämästä. Aina yhdistän siihen nöyryyden ja vaatimattomuuden, maallisista iloista kieltäytymisen jne. Nyt Venäjällä patriarkka Kirill vaatii mukavaa elämää viettänyttä nunnaa luopumaan luksusautostaan. Nunna  oli ostanut auton luostarin saamilla lahjoitusrahoilla, jotka oli tarkoitettu hyväntekeväisyyteen. Hyvää ostaminen teki vain nunnalle. Mihin tämä maailma on menossa? Enää ei voi uskoa luostarin pyhyyteen eikä nunnien hyveellisyyteen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti