30. tammikuuta 2013

MAAILMAN MENO

Terveysasemallekin pitää painella puhelinkojeen namikoita numeron valitsemisen jälkeen päästäkseen asiaan.Jos asiasi koskee... paina numeroa... Ennen siellä vastattiin suoraan,tosin maksimiodotukseni on ollut 40min. Kaikki hoitajamme ovat juuri nyt varattuja,numerosi tallentuu hetken kuluttua,otamme sinuun yhteyttä... Minun saattoi tallentua,mutta en voinut jäädä lankapuhelimeni ääreen odottelemaan.Soitin sairaalasta matkapuhelimella uudestaan,mutta mutkia tullut puolison uudistettavista resepteistä matkaan ja ei kun uusi yritys.Haluan nimittäin paperilääkemääräykset takaisin vaikka mitätöityinä.Nyt mennään eReseptimaailmassa ja apteekki hoitaa kaiken.Haluan tietää puolison lääkkeitten nimet ja annostukset,enkä niin,että vain apteekki tietää.Pohtivat,mitä tehdään,kun en tyydykään olemaan ruodussa apteekin armoilla tietämättä mistään mitään.

Soittamiset laitoksiin,virastoihin tai mihin vaan ovat mutkistuneet.Joskus pitää puhua vain koneen kanssa,kuten eräässä puhelinlaitoksessa ilmoittaessani pari vuotta sitten lankapuhelimen mykistymisestä (piuha irrotettiin talon puhelinkeskuksessa erehdyksessä).Yhtiö ei uskonut,että itse puhelinkoneessa ei vikaa,vaan että risa mikä risa.Sitten eräänä päivänä jouduin automaatin ahdistelemaksi.Kone kyseli kaikenlaista,mutta värikkäät vastaukseni eivät mahtuneet sen ohjelmistoon ja se väitti,ettei ymmärrä.Me riitelimme,kone ja minä.Haukuin sen lyttyyn,eivätkä nekään sanat olleet ohjelmoitu sen sisuksiin.No,ei se nyt alkanut itkeä pillittää,vaan se yritti vielä saada jonkunlaista tolkkua.Suljin matkapuhelimen.Aamulla laitoksesta soitti elävä ihminen ja kertoi kuunnelleensa nauhan.Jaahas,ajattelin minä enkä edes sanavalintoja koneen kanssa anteeksi pyydellyt.Asia selvitettiin.Piuhat kellarissa pantiin paikoilleen ja niin minulla alkoi lankapuhelinkin toimia.Toimii yhä.

Ihmettelen melkein päivittäin,miten mökin akka ja ukko jossakin salolla selviää tämän modernin maailman kanssa.Jokaisella pitää olla ensinnäkin tietokone.Käteistä rahaa ei saa kaikista pankeista,vaan pitää matkustaa jonnekin huitsinnevadaan käteispankkiin nostamaan omalta tililtään.Kaikilla pitäisi olla pankkikortti,vaikka esimerkiksi torimyyjät ja myyjäisten kauppiaat eivät  likikään kaikki pankkikorttia hyväksy.Tottumattoman on ymmärrettävä automaattien käskyjä painella sitä ja sitä numeroa puhelimessaan ennen kuin pääsee edes sinne päinkään,minne aikomus on.Paperiset lääkemääräykset katovat lain voimalla määräaikaan mennessä.Kyllä apteekki tietää! Ruokakauppojen kassoilla asiakas joutuu itse hääräilemään ostostensa maksujen kanssa koneella.Ihmiskassat ovat katoava luonnonvara.Matkustettaessa liput ostettava automaatista,matkakohteet valitaan netistä,ostetaan ja maksetaan verkossa,passit tarkastaa kone terminaalissa... Miten ihminen,joka ei tämmöiseen menoon ole tottunut,pärjää? Niitäkin on ja tulee aina olemaan.Syystä taikka toisesta.Pitää palkata avustaja.Hänet saa netin kautta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti