22. kesäkuuta 2012

TORITUNNELMISSA

Pidin sanani ja eilen ei kun torille.Olipa ihmisiä! En kai kuunaan ole sitä joitakin vappuja paitsi niin täpösen täynnä nähnyt.Ja luultavasti omien lisäksi kaikista maailman maista väkeä.Kerjäläisiäkin niin että hyvä jos ei kompastunut heihin.Sitten oli semmoisiakin,jotka eivät kuuluneet tähän romanijoukkoon,vaan olivat muuten vaan kerjuulla tyhjä käsi ojossa.Eräs nuori nainen sanoi minulle "give me one euro,pliiiis". Sitten oli yhden miehen soittokuntia.Heidät jollain lailla hyväksyn,sillä hehän tekevät jotain lanttiensa eteen.Instrumentin kantolaatikko kertoi muidenkin tämän oivaltaneen,koska pohjalla kiilsi kolikoita.Ruokakojut olivat japanilaisten suosiossa.Paistetut pikkumuikut siirtyivät aasialaisiin suihin.Lokit apajilla,sillä muualla torin yläpuolella olevat verkot eivät yltäneet näihin koijiin asti,vaan saalistaminen oli vapaata.Aurinko paistoi kuumasti.Riisuin puolisolta pikkutakin.Myöhemmin hän ruiski housuilleen appelsiinimehua,jonka olin antanut nestehukan torjumiseksi.Ruiski juuri niille kohdin,joissa läikät antavat väärän kuvan asiasta.Pesulaan.

Otin IHA-Linesin brosyyrin kuten viime kesänäkin.Olimme lounasajelulla saaristossa ja niin teemme tänäkin vuonna.Sama reittikin,sillä se kestää vain puolitoista tuntia ja kiertää itäisen saariston.Viime vuonna söimme Finlandia Menun mukaisen kolmen aterian lounaan.Nyt ajattelin siirtyä laivakeittiön suosittelemaan "Klassisen menun" ruokiin. Otamme Helsinki-kalalautasen alkuruuaksi. Pysyttelemme pääruuassakin kalassa ja seuraavaksi pariloitua lohta hummerikastikkeessa kera tilliperunoiden..Jälkiruuaksi sopii vaniljakastikkeella höystetty omenapiiras.Vaihtoehtoja menussa on,mutta meille nämä. Puoliso juo vettä ja minä taatusti viiniä. Jee,jee,eikös kaikki kuulostakin hyvältä? Välillä annamme silmiemme ja mielemme nauttia kauniista maisemista ."Sinisellä reitillä" ensin ohi Kaivopuiston kohti Suomenlinnan valleja .Vallisaaren ja Santahaminan välistä Villingin vesille ja Hevossalmeen,jossa kääntösilta. Tämän jälkeen Katajanokan sivuitse takaisin  Kauppatorin kaijaan,josta lähdimmekin.Saas nähdä,näemmekö jossain kallioluodolla vaikka merenneidon lepuuttamassa pyrstöään.

Olimme me ostoksilla torin antien lisäksi Vanhassa kauppahallissakin.Kaksi napoleoninleivosta jussin kunniaksi,kun éclaire-leivokset eivät vieläkään kuulu hallin pullapuotien valikoimiin.Torilta olin ostanut kuhafileitä ja kolme kimppua kukkia sekä upean valkoisen gladioluksen erilaisten marjojen lisäksi.Sohvapöydälle Horstin suunnittelemaan  maljakkoon panin hajuherneet.Siinä ne muistuttavat niin hänestä kuin äidistänikin,jonka mielikukkia juuri hajuherneet olivat.Jos ei meillä muuta juhannusta ole,niin on ainakin runsaasti kukkia.

Tänään on sitten juhannusaatto.Pirttiä ei ole pesty puhtoiseksi eikä pihamaan lakaisu kuulu minulle.Ei ole juhannussalkoa,ei koivunoksiakaan.Hiljaista on,ylen hiljaista.Mutta naapurusto ei kokonaisuudessaan ole kesälaitumille tai edes mittumaarin viettoon lähtenyt.Hissi kulkee silloin tällöin ja roskiksen ovi kolahtaa.Ulos aiomme jossain välissä.Kipeän isovarpaani kolhaisin taas eilen pyörätuolin pyörään niin että kipunat silmissä vilisivät.Ei kun eteen päin,sanoi mummo lumessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti