2. kesäkuuta 2012

SAAKO VAI EIKÖ SAA

Jälleen kerran keskustellaan siitä,saako/pitääkö rikoksen tehneen henkilön kansallisuus mainita.mediassa. Nyt asialla tämän viikon SK Leena Sharman kirjoituksessa "Sensuroitu".Iltalehden uutispäätoimittaja Panu Pokkinen on sitä mieltä,että vain silloin,jos "etnisellä alkuperällä on jokin merkitys tekoon ja sen on pitänyt vaikuttaa teon tapahtumaan". Samoilla linjoilla on  verkkolehti Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko sanoen,että etninen tausta on uutisen kannalta turha tieto.Nelosen uutisten oikeustoimittaja Susanna Reinboth on eri mieltä.Hänen mielestään etnisen alkuperän voi ilmoittaa neutraalisti myös rikosuutisissa. Stadin Friidu on samaa mieltä Reinbothin kanssa.Miksi ihmeessä hyssytellään kansallisuuksien mainitsemisessa? Jos rikoksen suorittaja on suomalainen,kuubalainen,latvialainen,somalialainen,ruotsalainen,nicaragualainen,ranskalainen tms,niin miksi ihmeessä sitä ei saa mainita? Reinboth muistuttaa mieliin tapauksen,kun Helsingissä takavuosina  tanskalaismies teloitti kaksi poliisia.Kukaan ei pitänyt huonona journalistitapana ilmoittaa miehen kansallisuutta.Eikä meistä suomalaisista kukaan olettanut,että kaikki tanskalaiset ovat tappajia,jatkaa Reinboth.Emme nytkään kuvittele kaikkien afrikkalaisten olevan rosvoja,vaikka lehdistä saisi lukea jonkun somalialaisen syyllistyneen pahantekoon Suomessa.

Kun poliisit etsivät esimerkiksi raiskaajaa,kaikki tuntomerkit on hyvä mainita etsintöjen helpottamiseksi.Epäily kansallisuudesta,ihonväri,kaikki mieleen muistuvat tuntomerkit.Nyt ei uskalleta antaa kaikkia tietoja,kun pelätään leimautumista rasistiksi,sanoo helsinkiläinen ylikonstaapeli Marko Forss.Hulluksi on mennyt,sanon minä.Kun salataan,menee pieleen.Kuitenkin taitavat toimittajat ja muut tutkimiseen pyhittäytyneet saavat ennemmin tai myöhemmin tietää rikoksen tekijästä kaiken,värin,kansallisuuden,jopa joskus nimenkin.Avoimuus alunalkaen olisi ollut paikallaan.Miksi suojellaan henkilöitä,jotka tekevät rikoksen? Maininnat "ulkomaalaistaustainen" on minusta huvittava,vaikka hyvin tiedetään kansallisuus. JSN:n valmisteleva sihteeri Ilkka Vänttinen sanoo "Journalistin ohjeiden pykälällä suojellaan vähemmistöjen ihmisarvoa".Minä olen sitä mieltä,että etnisen taustan ilmoittaminen ei vie rikoksen tekijältä ihmisarvoa.Hän on itse jo rikoksellaan sen tehnyt.

Marko Forssin mielestä "tiedonvälityksessä vain avoimuus voi toimia,syrjintään ja ihmisoikeusloukkauksiin on puututtava muilla keinoilla". Hän jatkaa "jos ulkomaalaisten tekemät raiskaukset synnyttävät vihapuhetta,ei oikea ratkaisu ole yrittämällä kitkeä vihapuhetta kriminalisoimalla se täysin.On puututtava ulkomaalaisten tekemiin raiskauksiin."  Ei siis mitään pahaa siinä,jos lehdessä lukee tekijän olleen 20-25-vuotias romanimies.Tai jos rikoksentekijäksi mainitaan romanialainen tai suomalainen.Ehkä joskus emme saa mainita edes rikoksen tekijän ja uhrin sukupuolta.Neljä henkilöä puukotti yhden henkilön.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti