15. kesäkuuta 2012

ILOINEN MIELI KUIN HARAKALLA

Ystäväni C aikoo ihanasti tuppautua meille kylään.Eikä kuulemma syömäpuolikaan tarvitse olla seitsemän sortin kaltainen.Pelkkä samppanja riittää,sanoi.Itse aion lisätä tähän pientä suolaista ja mansikoitahan on aina saatavilla.Niin että,kun asiasta tulee aktuelli,on meillä lystiä ja juttuakin piisaa maistellessamme Gustav Klimt-laseista kuohuvaista.

"En ennen kuin pois häivyn olemasta
ma luovu elon riemust´ armahasta.
Ma minkä elin,elän,elänen,
sen join ja juon nyt sekä vasta!"

(Omar Khaijam)


Tänään tuli jälleen kerran herättyä varsin varhain.Puoliso tämmöiseen syypää ja sitten ei enää uni tule.Mutta mikäs tässä on kesäisessä aamuyössä naputella.Talo hiljainen.Vain naapurin poika vei koiransa Sherlockin ulos.Koira pissasi pihakoivun juurelle.Osa asukkaista jo paennut lomille.Lastenkin äänet vaienneet koulujen päätyttyä.Ja juhannuksesta hiljenee lisää.Syreeni parvekkeen alapuolella tuoksuu ja minun kukkamaani hehkuu ja kukoistaa.

Olen hankkinut lisää klassista musiikkia.Satìen pianomusiikkia,Straussin Johannin Radetzky-Marsch ja  An der schönen,blauen Donau  sekä Josefin Delirien-Walzer ja vielä Lisztin liedejä.Mutta yhä sydämeni sykkii Mozartin musiikille.Se tuli,otti ja vei mukanaan.Miten tässä mahtoikaan näin käydä?

Musiikki-sana tuli meille,totta kai,ruotsin kielestä musik.Noin vain vallan suoraan.Mutta sana  juontuu,Kaisa Häkkisen etymologisen sanakirjan mukaan,latinasta ja kreikasta mousiké eli mousiké tékhné.Tämä taas merkitsee "muusien eli runotarten taidetta".Muusat kun suojelivat kaikkia taiteen ja tieteenkin aloja. "Musiikki" on ollut ensimmäisen kerran Henrik Florinuksen suomentamassa kirkkolaissa vuonna 1688,mainitsee Häkkinen.Minulla oli entuudestaan Veijo Meren Sanojen synty-kirja,mutta fiksu kummityttöni sai ostamaan Kaisa Häkkisen mahtavan paksun ja Merenkin kirjaa kattavamman teoksen.Siitä hänelle kiitos.

Aurinko noussut ajat sitten,mitä nyt ehti näkymättömissä tovin piipahtaa.On nämä kesäyöt hienoja hetkiä.Eilen seurasin pääskysten lentoa pihapuitten yläpuolella."Pääskysestä ei päivääkään" on jo ohi.Mittumaarin ilot pian ovella.Aleksis Kiven sanoin "Elämä on iloleikki! Mitä olemme me,mitä olentoja täällä,että Jumala meistä huolen pitää?" Hyvää suven jatkoa meille kaikille.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti