26. helmikuuta 2018

KIRJAHYLLY KONDIKSEEN

Kirjahyllyn kimpussa eilen. P-D oli nostanut kirjat hyllyille ja minun oli nyt helppoa niitä järjestellä mieleisekseni. Helsinki-aiheiset samaan, samoin taide- ja matkakirjat, kirjallisuuden historiat jne. Koko päivä meni ja yhdessä välissä kellahdin pyrstöllenikin. Lonkka kesti ihmeekseni. Kömmin ylös, mutta lopetin hommat siltä päivältä kuitenkin. Nyt jo on hienoa katsella ryhdikkäitä kirjarivejä.

P-D oli aikaisemmin sitä mieltä, että ylähyllylle joutaisi vanha Otavan Iso tietosanakirja 1930-luvulta. Ei tietenkään! Se, että tieto olisi aktuellia on toinen asia, mutta osia on hauska lueskella. N-osassa puhutaan reilusti "neekereistä". Rasismista ei tietoakaan siihen aikaan. Jotkut asiat, joita nykyisin pidetään vanhahtavina, ovat uusinta uutta noihin aikoihin. Tietosanakirja on ainakin minulle oikeastaan historian kirja. Kirjasarja alkaa tietysti A-kirjaimesta. A:n merkki oli häränpään näköinen, niin se sai nimekseen alef (=härkä) ja tästä johtuu kreikkalainen nimi "alfa". Vanhasta seemiläisestä kirjaimistosta napattu tämä A. En kuitenkaan ajatellut alkaa lukea tietosanakirjaa aivan alusta itseäni sivistääkseni, mutta siitä on hauskaa tarkistaa, miten asioita on joitakin vuosikymmeniä sitten käsitelty. Sen ajan ja myöhempienkin tietolähteiden tilalla on nyt muun muassa google, jota olisi pidetty suorastaan noituutena.

Minä tästä olen lähdössä asioille ja lunta sataa. Mahdollisesta tulevasta jäätävästä säästä on varoitettu ja ihmiset pähkäilevät, miten selviydytään "Siperian kylmyydestä". Ihan hyvin ja kuten ennenkin näillä leveysasteilla. Niinpä tästä lähden näyttämään, miten suomalainen pärjää pakkasessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti