25. huhtikuuta 2013

VASTATUULTA

Luin netistä suomalaisten käyttäytymisistä kerjäläisiä kohtaan, enkä ollut lukemastani ylpeä. Osoittaa huonoa käytöstä, kun potkaisee mukin kumoon tai sanoin solvaa. Vaikka en hyväksy kerjäämistä,en hyväksy myöskään asiatonta käytöstä pahvimukikansaa kohtaan.Emme me aggressiivisuudella ja pilkkasanoilla saa kerjäämisilmiötä maasta pois. Ehkä joskus tulevina aikoina saamme lain, joka kieltää julkisen ja luvatta tapahtuvan kerjäämisen. Siihen asti meidän olisi käyttäydyttävä kerjäläisiä kohtaan sivistyneesti.

Viime yö meillä taas aivan mahdoton. Minua ei nukuttanut ja olin olohuoneessa pitkät tovit.Alkoi väsyttää ja mitä näinkään makuuhuoneessa.Puoliso taas lattialla. Tyynyt pään alle ja peitettä päälle ja sitten soittamaan ambulanssiväki hätiin.Tulivat nopeasti.Normaalit mittaukset ja mies vuoteeseen.Vaihtoivat vielä vaipankin,kun pyysin.Hän ei loukkaantunut rytäkässä, koska pudotus ei kovin korkealta ollut ja pyörätuolikin oli jarruttamassa, jonka olin toisen tuolin kanssa esteeksi pannut. Ei näköjään riittänyt. Aamulla huomasin sängyn lähellä olevan television menneen rikki pudottuaan jalustaltaan niinikään lattialle.Tekninen apu oli sitä mieltä paineltuani kaukosäätimen namikoita ystävällisen miehen neuvon mukaisesti,että kun ei alkanut toimia,on tv poisheittotavaraa. Stockmann, josta laitteen pari vuotta sitten ostin, ei ota vastaan ongelmajätettä, ellei osta uutta televisiota. En osta.Puoliso ei enää sitä katsele. Harmistuin säännöstä ja käyttäydyin asiattomasti.Väsynyt olin.

Kierrätyskeskukset eivät yksittäistä pientä tavaraa hae. Soitin ja kysyin. Sitten keksin,kun tässä on muutenkin mietitty laidallista sairaalavuoteen hankkimista puolisolle, niin voisin lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja säästää tv:n viemisen siihen asti, kunnes saamme sairaalavuoteen ja sitten Kierrätyskeskus hakisi sekä  vanhan sängyn että television. Nämä ovat näitä autottoman pulmia kuin myös rajallinen vapaa-aika on tärkeä tekijä nykyisessä elämässäni. Tietyt asioitten toimittamiset ovat joskus hankalia,  jos myös toisinaan täysin mahdottomia toteuttaa.

Muutenkin yön jälkeinen aamu meni poskelleen.Puoliso sottasi vuoteensa, eikä sen enempää hänen kuin sängyn puhdistaminen sujunut hyvin.Raapimista,potkimista,nyrkiniskuja,puremista sain tuta yrittäessäni tilannetta selvittää parhain päin. Siinä ei auta psykologia, ei manailu, ei kauniit sanat, ei mikään. Hiestä märkänä lopulta sain tehtävän suoritettua. Roskiskeikka heti perään ja kaikki ikkunat auki. Omaishoitajayksinhuoltajana ei aina ole helppoa. Menin nurkkaan rypemään itsesäälissä. Sitten tokenin.
2 kommenttia:

  1. Lippistä tarttee sulle nostaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Timo Lampi. Yli yhdeksän vuoden kokemuksella omaishoitajaduunia teen. Kun tuli kerran luvattua, että myötä- ja vastamäessä...

      Poista