29. lokakuuta 2021

SURSTRÖMMING

 Panin yöksi oudosti käyttäytyvän polveni ylimääräisen käärön sisälle. Tykkää lämpimästä. Nyt aamulla polvi tuntui paremmalta kunnes aloin sitä väännellä saadakseni tietää sen olevan todella paremmassa kunnossa. Ei ole enää.

Luin yöllä Sherlock Holmesin paluuta. Yli-inhimillistä ja älykästä päättelytaitoa, jota voi vain ihailla. No, tuo kaikkihan on tullut Sir Conan Doylen päästä, jotta kaikki  kunnia hänelle. Eilen lähetin A:lle tietoja ruotsalaisesta surströmmingeistä. Olen ensimmäisen ja viimeisen kerran niitä maistanut joskus vuosia sitten. En tiedä, onko niitä Espanjan Ikeoissa. Tuli puheeksi A:n kerrottua menevänsä Ikeaan, joka on "Murcian takana". Kerroin noista hapansilakoista, jotka jo pelkkänä sanana saavat minut pöyristymään. Ja ruotsalaiset niistä tykkää!!! Mitenkähän sekin resepti on saanut alkunsa. Kun Suomessa pantiin kala suolaan, upottivat ruotsalaiset  silakkansa tuohon karmeaan säilöntäaineeseen. Eikä kaloja panna liemeen sinällään, vaan ensin niiden pitää päästä käymisasteeseen. Hyvät hyssykät.

Syön tänään aasialaista kanakeittoa, jossa riisinuudeleita mukana. Voisinkin taas aloittaa sopanteon. Alkavat huolestuttavasti huveta pakastimessa. Parina päivänä, ketä kiinnostaa, laadin itselleni salaatin, johon keitin kananmuniakin. Keitin HS:n neuvovan ohjeen mukaisesti tasan 9 minuuttia ja kippasin nopeasti kypsymisen lopettamiseksi kylmään veteen. Kokeilin kaikkia kolmea kuorimistapaa, mutta yhdelläkään konstilla en saanut kuorta yhtenä palana irrotettua, kuten HS:n videossa tapahtui. Mitä varten kananmunan kuori pitäisikään lähteä kokonaisena? Ehkä jo seuraavien munien kohdalla olen etevämpi.

Jos polvi ei pojastakaan parane, niin raahaudun niine hyvineni Mujiin ensi viikolla. Toivottavasti otan järjen mukaan, vaikka luulenkin olevani kuin Liisa ihmemaassa ja fiiliksellä kaikkea ne japanilaiset keksii.

Nyt jatkan vuoteen päiväkuntoon laittamista. Homma keskeytyi, kun ryntäsin tätä kirjoittamaan. Petaamisesta päästyäni alan imuroida on polvi mitä mieltä tahansa. Alkavat taas pölykissat temmeltää. Ahkeruus on jonkun ilo, vaan ei minun. Mutta ei liioin laiskuus ole aivan intohimoni. Näiden kahden väliltä.


2 kommenttia:

 1. Tiedäthän, että mitä tuoreempi muna sitä hankalampi se on kuoria.
  Tykkään blogistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, Maritta K. Ja kiitos tykkäämisestä.

   Poista