2. elokuuta 2017

KUKA VARASTI ELEFANTIN?

Eilen panin meilin menemään A:lle ja kerroin parista Helsingin rakennuksesta sekä Espan puistosta. A ei ole koskaan Suomessa ollut. Kun kerroin meneväni ehkä Ouluun, oli netistä lukenut kaupungista ja arveli sen olevan viehättävän ja mielenkiintoisen. Ainahan netti kehuu kaupunkeja kuvatessaan. No, ei Oulu minustakaan hullumpi ole. Muistan hyvin Rotuaarin ja Seppo Valjuksen suunnitteleman Rotuaarin pallon. Onko Pallo vielä siellä, en tiedä. Sehän jossain välissä aiottiin poistaa. Täytynee tarkistaa, jos menen tai kysyä E:ltä.

Löysin kirjahyllystä Mark Twainin kertomuskokoelman Varastettu valkoinen elefantti. Tämä kirjahylly kätkee kaikenlaista minulle ennen näkemätöntä. Suomentaja Väinö Hämeen-Anttila, kustantaja Karisto,1990. Valkoinen elefantti piti olla lahja Englannin kuningattarelle. Kun sitä kuljetettiin Siamista määränpäähänsä, se varastettiin. Tehtiin poliisille ilmoitus. Kamarilla kysyttiin elefantin nimeä, joka on Hassan Ben Ali Ben Selim Abdallah Muhammed Moise Alhammal Jamsetshetshibhoy Dhulip Sultan Ebn Bhudpur. Poliisi kysyi nimen kirjoitettuaan "Puhuttelunimi?". Mies, jolta elefantti varastettiin, vastasi "Jumbo".

Mukana kirjassa on myös novelli, josta tehty minunkin näkemäni elokuva The million pound note. Ohjaaja Ronald Neame, 1954, Gregory Peck pääosassa. Hauska juoni.

Ostin kerran Ateneumista tämän vuoden kalenterin, jossa kuvia Suomi 100v-näyttelystä. Elokuussa kuva Karl Emanuel Janssoni Tyttö kehdon ääressä (1866). Heinäkuuta koristi Magnus Enckell´in Prinsessa ja sikopaimen (1890). Kuka muistaa H.C. Andersenin sadun?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti