25. toukokuuta 2017

PIENI KIRJANEN EIRASTA

Olen ostanut ja lukenut Kaisa Kyläkosken Rehbinderintie 16. Sivuja 107, jotta selviydyin tästä  mielenkiintoisesta kirjasesta huippunopeasti. Eiraan talo valmistui 1913, siinä ehti siis asua monia ihmisiä ja perheitä itse kirjailijasta lähtien. Kyläkoski muutti taloon 2003. Aluksi talon kaikissa huoneistoissa ei ollut kylpyhuonetta, kaasukeitin oli ja  useimmissa asunnoissa  puuhella. Talossa oli myös omistusasuntojen haltijoiden lisäksi vuokralaisia ja heillä joskus alivuokralaisia. Juhani Aho katseli samoja maisemia ikkunoistaan Armfeltintie 6 kuin Rehbinderintie 16 asukkaat. Ja katselee vieläkin pronssiin valettuna ja Aimo Tukiaisen veistämänä. Paljastustilaisuus 11.9.1961. Ahoa paljon myöhemmin Eiraan muuttanut kirjailija Kaisa Kyläkoski katselee nyttemmin maisemia Helsingissä aivan muualla asuttuaan Rehbinderintiellä kymmenen vuotta. Kiitos Kaisa Kyläkoski kirjastasi, jonka ahnaasti luin.

Aurinkoisen kesäinen päivä tänään presidentti Mauno Koiviston hautajaisille. Se televisioidaan ja aion minäkin katsella. Pala Suomen historiaa pannaan Hietaniemen multiin. Liput puolitangossa.

Soitin pitkästä aikaa L:lle eilen. Ei ole oikein vieläkään toipunut keväisestä pitkäaikaisesta flunssastaan. Väsyttää. Juttelimme niitä näitä jonkun tovin. Hänkin ystävä muutaman vuosikymmenen takaa.

Sain Italian kirjeen valmiiksi. Pitkä kuin mikä. Postitan huomenna. Kerran tämmöinen paksu kirjeeni jäi toimittamatta perille. Ehkä joku luuli sen sisältävän jotain muutakin kuin sanoja. Siinä oli ranskalaisen Paul Févalin (nuorempi?) runo "Laulu päärynäpuusta", pitkä ja tunteikas rakkaustarina nuoresta tytöstä ja sodassa kaatuneesta nuorukaisesta. "Kylän laidassa kasvoi iso päärynäpuu..."Ei kommentteja:

Lähetä kommentti