4. huhtikuuta 2017

"TULEE SANAT KUIN LAMPAAN PÄÄSTÄ"

Kirjan nimi on Suomalaisen tyhmyyden ylistys, Heini Kilpamäki 2014. Olen aloittanut senkin lukemisen. Kilpamäki etsii tyhmyyttä paikkakunnittain, lääneittäin (entisin), maaseutu vs. kaupunki, nainen vs. mies. "Aina koski kohinassa, aina tyhmä tohinassa". Vuonna 1700 Daniel Juslenius jo pohti turkulaisuuden ja suomalaisuuden olemusta väitöskirjassaan Aboa Vetus & Nova. Turkulaiset ovat olleet monenkin tutkijan hampaissa luonteenpiirteittensä takia. Tähän paneutuu myös Kilpamäki kirjassaan.

Suomessa on kuulemma mielipide, että Suomen "tyhmimmät" ihmiset löytyvät Turusta. Turku nähdään populaarikulttuurissa muusta maasta erillisenä, vieraana ja mielenlaadultaan poikkeavana alueena, sanoo Kilpamäki. Näkyy turkulaisvitseissä, hän jatkaa. "Jos turkulaiselta kysytään kelloa, hän vastaa: ai nyt vai?" Ei ole kuitenkaan millään lailla todistettu oikeaksi turkulaisten erinomainen "tyhmyys". Lehtori Tommi Kurki sanoo ajateltuaan asiaa, että "tyhmyys" lienee saatu kaivetuksi Turun murteesta, joka poikkeaa muista jo sävelkulkunsakin vuoksi. Lounais-Suomen murteet muistuttavat viroa. Turkuhan toimi vuosisatojen ajan kauppapaikkana, joten murteeseen on sekoittunut eri murteiden lisäksi myös ulkomaisia aineksia". Siis: "ei turkulaine mikkää tyhmä ole". Olen elämäni aikana tutustunut muutamaan turkulaiseen, enkä ole havainnut heissä ainakaan tyhmyydessä, jos viisaudessakaan, mitään eroa verrattuna muihin tuntemiini ihmisiin.

"Kun Turku paloi vuonna 1827, kodittomat tuotiin Turun torille ja heidän älykkyytensä mitattiin. Ne, joiden älykkyysosamäärä oli yli 100, perustivat Turkuun Mensan. Ne, joilla se oli alle sadan, joutuivat lähtemään pohjoiseen ja perustivat Mansen". Tämä juttu minua kirjan lukijana hymyilytti kovin.

Miksi otin kirjasta juuri turkulaiset? Jos ei olisi Helsinkiä ja Tamperetta, voisin ajatella asuvani Turussa. Lisäksi vielä, puoliso oli kotoisin Varsinais-Suomesta. Eikä hän suinkaan mikään tyhmä ollut. Heini Kilpamäki kertoo myös muustakin "tyhmyydestä" kuin paikkakuntakohtaisesta. Palaan siihen myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti