7. huhtikuuta 2011

SIKINSOKIN JUTUSTELUA

Olipas eilisiltainen vaalikeskustelu aikamoista sekamelskaa.Kaikki puhuivat toimittajia myöten yhteen ääneen,josta ei sitten susikaan selvää saanut.Ettäkö me suomalaiset olemme jäyhiä ja juroja? Ei sinne päinkään.Itse vastaukset kysymyksiin jäivät ainakin minulta joskus hieman hämäräksi sanojen sinkoillessa päällekkäin studiossa,mutta katselin kokonaisuutta kiinnostuneena kuin parastakin televisioviihdykettä.Jos joku katselija sai tästä keskustelusta jotain isompaa tolkkua,niin hyvä on.

Kelasta tuli lupaamansa paperit koskien taksifirmaa,joka otti miehen pyörätuolista sääntöjen vastaisesti maksun.Kehotin lähettämässäni kirjeessä ystävällisesti firman omistajaa informoimaan kuljettajiaan vastaisen varalle.En vaadi väärin otettua maksua takaisin.Nyt olen kuljettajalta taksissa ollessamme kysynyt,ottaako maksun pyörätuolista.Ovat tienneet sen olevan määräysten vastaista.

Miinalaiva Pohjanmaa on saanut saalista Intian valtamerellä.Haaviin osui joitakin merirosvoja.Taitaa suomalaispojilla olla yleensäkin jännät paikat siellä seilatessaan.Kotiväki täällä taas rukoilee kaiken menevän onnellisesti ja pojat pääsevät ehjinä Suomeen aikanaan.Niin me toivomme kaikki.

Pöyristyin luettuani HS-netistä,mitenkä intialainen Suomessa toimiva ravintoloitsija piti maamiestään orjanaan ja kokonaisen vuoden kuulemma palkatta.Kaveri asui ravintolan takahuoneessa!Odotti Kohtalon puuttuvan asiaan ja kaiken muuttuvan parhain päin.Ei muuttunut,eikä Kohtalo avittanut.Mies kääntyi itse lopulta poliisin puoleen ja sitten lukemani mukaan matkusti takaisin kotimaahansa.Näitä tarinoita putkahtaa silloin tällöin julkisuuteen ja ihmettelen,minkälaisia työnantajia tämmöiset ihmiset oikein ovat. Salamyhkäinen palkaton orjatyövoima on Suomessa lisääntynyt kansainvälistymisen myötä.Teetetään raskasta työtä joko alle minimipalkan tai ei makseta ollenkaan.Minne työntekijä voi mennä,jos työnantaja antaa ruokapalkalla jossain kolossa asua eikä ole rahaa? Hänen on puurrettava päivät pääksytysten,kun ei aina uskalla tehdä ilmoitustakaan ehkä koston pelossa,josta vielä on mahdollisesti uhkailtu.Mitä kaikkea tässä rakkaassa ennen muinoin niin lainkuuliaisten ihmisten asuttamassa Suomenmaassa tapahtuukaan verhojen ja ovien takana?

Mies saa taas uusia äänikirjoja.Tilasin eilen.Itse olen kiinnostunut Jangfeldtin kirjasta "Axel Munthe".En tokikaan ole ollut hänen huvilassaan meren rannalla,joka on nykyisin monelle kirjallisuuden ystävälle mieluinen matkakohde Caprin saaressa."Huvila meren rannalla" olen lukenut,jotta tiedän jotain tästä ruotsalaisesta lääkäristä,kirjailijasta ja kielinerosta,jonka motto elämässä oli samanlainen kuin Robin Hoodilla,auttaa köyhiä.Hän hoiti heitä ilmaiseksi.Itse jouduttuaan taloudelliseen ahdinkoon avasi praktiikan myös Roomaan asuen siellä osan ajastaan Caprin lisäksi.

Mehiläisen viestintä- ja markkinointijohtaja ei ole sähköpostiini vastannut eikä liioin puhelimessa jättämääni soittopyyntöön.Katsoi ehkä uteliaisuuteni Mehiläisen kattomaalausten tekijästä olevan liian mitättömän vastaukseen.Kuitenkin maalaukset ovat julkisissa tiloissa,kun kerran sairaalarakennuksessa ovat.En enää kysele taiteilijan perään.Ajattelen vahvasti tekijäksi Kalle Carlstedtia ja piste.

Sen sijaan tämän talon isännöitsijä noudatti soittopyyntöäni (kuten aina) ja keskustelimme siitä,miten saada laittomat autojen parkkeeraukset pois pihalta.Purnaan siitä,kun tukkivat autoillaan pihalta pääsyn ulos panemalla kulkutien päälle poikittain autonsa ajettuaan sen kujalta pihapiiriin.Tähän ei ole neuvoa muuta kuin että otan jälleen yhteyttä sen talon isännöitsijään,jonka hallinnoiman talon asukkaat ja työmiehet syyllistyvät tekoon.Tosin meille tulee myös kaksi kieltotaulua,joihin voi vedota.Ehdotin että ostaisin omakustanteisesti kolmannen ja se juntattaisiin siihen kohtaan,joka minulle pyörätuolin kanssa on se pahin paikka.Yksityinen asukas ei voi kuulemma ostaa kieltotaulua.Parkkiongelma on kokokaupunkikohtainen ja sen tiedän itsekin autoilleena monet kymmenet vuodet.Parkkipaikkoja ei ole ja suivaantunut kuljettaja työntää ajokkinsa sitten mihin vaan.

Isännöitsijä kertoi myös,että kun joskus selviää yksityisten sakkofirmojen laillisuus,on sellainen sakottaminen myös tässä talossa ajankohtaista. Koska tämä asia lopullisesti selvitetään,kukaan ei tiedä.Nythän se on juuttunut perustuslaillisiin seikkoihin ollen aivan kesken lainsäätäjillä.Maksaako yksityiseltä sakkofirmalta saadun sakon,vai eikö maksaa,kas siinä pulma.Tietävät kehottavat kuitenkin maksamaan.Sehän pyritään perimään oikeusteitse.

Sumu on käärinyt pihan vaippaansa,taivas tasaisesti pilvessä.Lauri Viidan sanoin:"Räntäseula seudun päällä,saappaan alla lotinaa,lautajuova järven jäällä -kesä tulee,ihanaa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti