15. huhtikuuta 2011

LASIPALATSIN PIILIPUU

Sitten jälleen kerran suomalaiseen luonteeseen.Lasipalatsin kulmalle on istutettu uusi salava.Aika jätti edellisestä 1800-luvulla istutetusta.Tämä pienokainen on sen salavan jälkeläinen.Puunalku aidattiin ja toivottiin,että ei vandalismi tätä kosketa.Toisin kävi.Jo ensimmäisenä yönään pieni puu koki ilkivaltaa kun siitä vietiin oksa.Mikä piru meitä oikein vaivaa? Mistä ihmeestä olemme saaneet tämmöisen vimman vahingoittaa? On sitten kohteena puistonpenkit,patsaat,seinät,istutukset,ilmaisnäyttelyiden esineet,yleiset kulkuneuvot jne. niin rikkoa pitää.Miten täällä kävisi mosaiikkipenkkien,joita on etelän kaupungeissa yllin kyllin,eikä yhtäkään ole tuhrittu saati viety paloja? Istutuksia ei tallota,ei varasteta kukkia purkkeineen ikkunalaudoilta.

No,tietysti kulttuurieroilla on osansa.Monissa muissa maissa on eletty lähikosketuksessa keskenään tuhansia vuosia ennen meitä.Sivistys oli korkeaa yliopistoineen,kun meillä koko opinahjoa tarkoittava sana oli vielä tuntematon.Kulttuurierot eivät yksinomaan riitä käyttäytymiseemme.Täytyy olla luonnekysymys.Kasvatukseen päin myös osoitan sormeni jälleen kerran.Mitä isot edellä,sitä pienet perässä.Ei opeteta kunnioittamaan toisen omaa,ei silmän iloille yhteiseksi viihdykkeeksi tarkoitettuja asioita.

Saa nähdä,ehtiikö tämä pieni salavantaimi koskaan aikuisikään Lasipalatsin kulmalla? Puu,josta se on saanut alkunsa,istutettiin aikana,jolloin suomalaisilla oli vielä hyvät tavat kunniassaan.Silloinen salava sai kasvaa rauhassa siksi komeaksi puuksi,jota helsinkiläiset saivat liki pari vuosisataa ihailla,kunnes myrsky sen kaatoi. Me voisimme iloita nyt uudesta puusta,jättää sen ilkivallalta rauhaan,antaa sen kasvaa.

Siitä on mahdottomasti aikaa,kun olen Ars-näyttelyssä ollut.Kiasma ei vielä rakennettu.Ateneum oli paikka.Meillä ei siihen mennessä usein oltu nähty näin modernia taidetta ja monet epäilivät sen taidetta olevankaan.Näytillä oli koneitakin,joita oli aina pidetty hyödykkeinä eikä suinkaan taiteena.Nyt meillä on Kiasma ja siellä on marraskuuhun asti Ars11.Ajattelin mennä ja ottaa vielä miehen mukaan.Näyttelyn järjestäjä kertoo,että yksikään teos ei suuremmin shokeeraa,ei aiheuta närää katsojassa,vaikka onkin aiheeltaan kipeä.Yhteisenä piirteenä on,että jokainen teos viittaa Afrikkaan,menneeseen ja nykyiseen kaihtamatta arkojakaan aiheita.Kiasmaa ja modernia- ja nykytaidetta turhaan aliarvioidaan.Vannoutuneena "vanhan" taiteen ihailijana mielelläni tutustun myös uudempaan silloin tällöin ja nyt Kiasman Ars-näyttely olkoon tarkasteluni kohde.

Eilen siivosin pihalla pensaan taustan ja kukkapenkit rapun vieressä miehen katsellessa toimitusta pyörätuolistaan.Vein rappuritilän alle kerääntyneet moskatkin pois ja noiduin itsekseni sitä tupakintumppimäärää,joka laahautui harvanpiikeissä koko ajan kasvavaan roskakasaan päätyen lopulta jätesäkkiin.Siihen tulla tupsahti naapuri,joka loihe lausumaan samankaltaisen moitteen kuin minä ajatuksissani: miksi suomalainen on niin epäsiisti?

Myöhemmin sain ajatuksen ja menin soittamaan samaisen naapurin ovikelloa.Ehdotin että hän liittyisi talon asukastoimikunnan jäsenistöön.Sieltä on moni lähtenyt ja toimikunnan puuhat rajoittuvat vain pariin talkoon järjestämiseen ja kesän sekä talven makkarajuhliin.Asiat,jotka liittyvät varsinaisesti asumiseemme talossa, ovat jääneet taka-alalle.Tämä mies saattaisi olla pelastus.Lupasi asiaa harkita.Edes asukaskokousta ei ole järjestetty enää pariin vuoteen.Tiedän tietenkin,että tämmöinen istunto ei asukkaita likikään kiinnosta ja jos,niin ovat aina ne samat ja yleensä toimikunnan jäseniä.Muut loistavat poissaolollaan.Jokin siis mättää ja juuri siihen olisi saatava muutos ja kaikkien kiinnostus asiaan.Muullakin tavoin kuin pahvimukillisella viiniä.

Siivosin eilen myös parvekkeen.Panin pari tuolia jo pehmusteineen paikoilleen,istahdin toiseen tarkastellen kätteni työn jälkeä.Työ jatkuu kunhan kevät etenee.Vaalipäiväksi luvattiin suorastaan lämmintä ja mikäs silloin on partsilla istuksia ja katsella loppujenkin lumikasojen sulamista.Huoltomiehet puhdistivat talven sorat pihateiltä,luuttusivat vielä nurkatkin.Ei tartu enää pyörätuolin pyöriin.Kaikki näytti siistiltä.Vielä en tiedä,kuinka paljon on jo savukkeenpätkiä piharapulla ja sen edessä.Sen näen,kun lähdetään ulos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti