11. huhtikuuta 2011

HYVYYS

Pärjääkö pelkällä kaikenkattavalla hyvyydellä nykymaailmassa? Elää Raamatun mukaisesti lyöjälle toisen posken kääntäen? Muistaa kymmenet käskyt? Hyväksyy kaiken,ei pane vastaan,ei vaadi,ei arvostele,ymmärtää,mistään itselleen hyötyä penäämättä... Jäin tätä eilen miettimään keskusteltuani ystäväni kanssa,jonka suurin halu elämässä on olla hyvä ihminen.Ihminen itsessään on hyvä ja hän on myös paha.Toiset enemmän ja toiset vähemmän.Mutta tuskin koko tästä suuresta maailmasta löytyy yhtäkään pelkällä hyvyydellä elävää ihmistä ja on pärjännyt.

Minkälaista elämä olisi,jos emme peräänkuuluttaisi oikeuksiamme,myöntäisimme kaiken ja hyväksyisimme kaiken? Emme milloinkaan vihastuisi tai edes suuttuisi,närkästyisi.Kasvattaisimme lapsemme suureen hyvyyteen ja samalla päähän potkittavaksi.Emme opettaisi itsensä puolustamista,emme valmistaisi häntä todellisuuteen.Elämä on julmaa ja hänelle naurettaisiin samalla kun käytettäisiin hyväksi kaikin keinoin,vahingoitettaisiin,kunnes hän ei enää jaksaisi eikä voisi olla saamiensa oppien mukaisesti vain hyvä.Jossain sisimmässämme meillä täytyy olla puolustusmekanismi ja sydämessä me tiedämme oikean ja väärän eron. Meidän on taisteltava ankarasti vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuuksia vastaan joskus jopa hyvyyden hinnalla.Määrätietoisesti.

Itse en ystäväni lailla allekirjoita hänen etsimäänsä kaikenkattavaa hyvyyttä,kun ympärillä on kuitenkin oma paha maailmamme. Vaaditaan valppautta ja pärjäämisen taitoa,joka taas vaatii tietynlaista rohkeutta olla eri mieltä ja olla hyväksymättä kaikkea.Se voi vaatia asenteita,jotka eivät täytä hyvyyden ehtoja.Emme elä enää sitä aikaa,kun oli aikaa olla pelkästään hyvä.Elämä on muuttunut ja yhteiskunnan vaatimukset pitävät meitä otteessaan pystyäksemme elämään muitten ihmisten mukana niin hyvine kuin pahoine ajatuksinemme.Me olemme vain ihmisiä kaikkine vikoinemme.Eikä pelkän hyvyyden mukainen elämä ole edes normaalia.Toisen posken kääntäminen kuulostaa ainakin minusta hiukan ajattelemattomalta.

On hyvä lopettaa Maria Jotunin sanoihin:"Tehdä hyvää on helppo.Tehdä todellista hyvää on ylivoimaista.Ellet uskalla panna koko itseäsi ja elämääsi peliin,on turha alkaakaan todellisen hyvän harjoitusta".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti