30. huhtikuuta 2011

LONTOON HÄÄHUMUA

Olihan häät! Jumituin niin tiiviisti kuin tässä huushollissa voi kaikkien hoito- ym toimenpiteiden lomassa brittien häätunnelmiin.Kaikenlaisten maailmanmullistusten ja ikävien luonnonkatastrofien sekoittaessa elämää maailmassa on miellyttävää katsella jotain kaunista ja ylellistä.Jotain jatkuvaa ja ainaista kuten Englannin monarkia.Eikä minua "tasavaltalaisena ihmetyttänyt eikä huvittanut" hääseremonioiden katseleminen kaikkinaisuudessaan.Kuten erästäkin HS:n keskustelupalstalla,jossa niin usein ja useimmiten näkyy negatiivista kirjoittelua milloin mistäkin.Toinen oli sitä mieltä,että "hevoset eivät osanneet ja ratsastajat olivat epätahdissa." Verrattiin Ruotsin kruununprinsessan taannoisiin häihin toteamalla "jotain näistä englantilaisten häistä puuttui". Emmekö milloinkaan voi vain iloita,elää hetken mukana toisten riemuissa ilman jonkinlaista kateutta ja kielteistä arvostelua???

Lontoon häät oli viehättävää katseltavaa ja aivan tunsi kuvaruudun tällekin puolelle sen rakkauden,mitä britit tuntevat kuningashuonettaan kohtaan.Kerrottiin liki miljoonan englantilaisen ja turistin olleen sekä kirkon että Buckinghamin palatsin liepeillä.Katu virtasi kuin joki ihmisineen,mutta koko ajan brittiläisellä tyyneydellä ja järjestelmällisesti poliisien ohjauksessa.Kirkonmenojen jälkeen odotettiin suudelmaa palatsin parvekkeella.Saimme nähtäväksemme kaksi.Silloin oli hääpari jo vapautuneempi kuin hetkeä aikaisemmin kirkossa,jossa huokui lievä jännittyneisyys niin hääparin kuin bestmaninkin kasvoilla.Vaikka morsianta lukuunottamatta ovat julkisuuteen tottuneet.Kaunista,kaunista,herttaista ja romanttista.Päinvastoin kuin HS:n tasavaltalainen,minä nautin näkemästäni ja kuulemastani,eikä mikään haitannut mukana eläytymistäni.Olihan sentään kysymyksessä Englannin kruununperijän pojan häät,joka itsekin aikanaan nousee valtaistuimelle.Sen mukaiset puitteet ja mitä englantilaiset tahtovat nähdä ja kokea.Mainosta maalle ja turismin lisäystä häät myös tietävät.Kuninkaalliset kiehtovat,ovat aina kiehtoneet kautta maailman ja historian.

Nyt pihalla koivut jo vihertävät samoin rantanurmikot puistossa.Aurinko paistoi hetki sitten ja sitten taivas vetäytyi pilveen ja tihuutti vettä minuutin pari.Sade tekisi luonnolle hyvää.Vaikka juurikaan kukaan ei sitä tänään vappuaattona toivo.Toisaalta taas Manta lakitetaan satoi taikka paistoi,terassit kutsuvat säällä kuin säällä,ilmapallot ja huiskat olla pitää kun Valpuria vietetään tänään ja huomennakin,vappuna.Kuka mitenkin tai ei ollenkaan.Jälkimmäinenkin tapa on sallittua.
Toukokuu on huomisesta lähtien jokatapauksessa ja se jos mikä tietää kesää tuotapikaa.

Toukokuussa tapahtuu muutakin kuin vapun viettoa.Kauan puheenaiheena ollut nk. torikortteleiden saneeraus saadaan osin päätökseen.Tässä kuussa pitäisi Senaatintorin ja Kauppatorin välinen alue saada eloisaksi ja elinkelpoiseksi kun desingnyritykset ja ravintolat avaavat uksensa asiakkaille.Kesän mittaan työt jatkuvat ja kauan paketoidut Sunnin ja Kiseleffin talot purkaantuvat peitteistään avaten niin ikään ovensa niin turisteille kuin kaupunkilaisille.Helsingin vanha keskusta herää eloon empirerakennuksineen vähitellen mutta varmasti.Lysti tulee maksamaan noin 65 miljoonaa euroa,mutta taatusti kannattaa.Turistit saavat valokuviinsa muutakin kuin tuomiokirkon ja Senaatintorin Aleksantereineen.Voikohan aluetta valmistumisen jälkeen kutsua Vanhaksi kaupungiksi? Vai jääkö Torikorttelit mieliin ja aikakirjoihin? Kannatan jälkimmäistä.

Eduskunnan Ben Zyskowiczin nimi on silloin tällöin tuottanut sekä lausumisessa että kirjoittamisessa vaikeuksia.Nyt uusi eduskunta sai tekstiviestinä ohjeet nimen kirjoittamisesta! Oli puhemiesvaalit ja jos tätä vanhaa politiikkokonkaria äänestettiin,piti nimi olla äänestyslapussa oikein.Kahdelta oli mennyt pieleen. Kerron tässä kaskun,jonka nappasin etelä-länsi-Helsingin Uutisista."Smp:n Pentti Skön yritti vastauspuheenvuorossaan joskus takavuosina useaan otteeseen turhaan tapailla Zyskowiczin nimeä. "Sano Moskvitsh",avusti Jouko Skinnari (sd) edustajakolleegaansa.Skön oli remahtanut nauruun ja kerrotaan hänen tekohampaansa lentäneen istuntosalin lattialle". Niin että hyvä se on opetella tämäkin nimi oikein,vaikka itse nimen haltija ei haluakaan jatkaa puhemiehenä hallitusneuvottelujen jälkeen sairautensa takia,ei liioin hamua ministerisalkkuakaan.Mutta puhemiehen etuisuudet pysyvät esimerkiksi itsenäisyysjuhlapippaloissa ja pääsee niin ollen presidentinlinnaan Espan puolelta Mariankadun sijaan.Olihan oltua eduskunnan puhemiehenä ja kivaa oli autonkuljettajineen kaikkineen.

ILOISTA VAPPUA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti