16. elokuuta 2021

TOVERI SANOO MISSÄ KAAPPI SEISOO

 No, nyt minulla toinen "kauhukirja" luettavana. Nimittäin vastikään ostamani George Orwellin  Vuonna 1984. "Isoveli valvoo, sota on rauhaa,vapaus on orjuutta, tietämättömyys on voimaa." Kotien teleruuduissa on menossa joka-aamuinen jumppahetki ja se tarkoittaa, että ruudun toiselta puolelta kyetään valvomaan, kuka fuskaa jumpassa ja silloin kuuluu kammottavan kova toverin ääni, joka vaatii voimistelijaraukkaa palautumaan oitis ruotuun. Ajatuspoliisi on kaikkein kauhein. Hänkin valvoo, kuten kaikkea valvotaan. Johonkin on kadonnut yksityisyys ja yksilö. Vielä ei ole minulle näin kirjan alussa selvinnyt, saako toveri hymyillä ilman lupaa. Onko Orwellin vuoden 1949  kauhuskenaario tulevaisuudesta toteutunut? Kirjan takakannen mukaan:"kirjan monet sen esittelemät ilmiöt ovat toteutuneet paitsi diktatuurissa myös länsimaisessa demokratiassa".  Hengissä ja vapainakin olemme suurimmaksi osaksi vielä näin 37 vuodenkin kuluttua. Mutta: isoveli valvoo jollain tavalla. Kaduilla on kameroita, joista seurataan liikennettä kuin myös kansalaisten kulkemista. Kauppojen kanta-asiakkaiden ostoksista ollaan tarkoin selvillä. Henkilötunnusta kysytään siellä ja täällä.Viranomaiset tietävät, milloin Maija Meikäläinen lähtee ulkomaille reissuun ja palaa reissusta. Olemmeko sittenkään vapaita? Onko "sota rauhaa"? Mitä on tapahtunut Kabulissa? Mitä siitä seuraa?

Olen taas tehnyt järjestelyhommia kotona eli siis siivonnut sieltä ja täältä. Vaihdoin tulostinpaperinkin paikkaa ja järjestin samantien koko kaapin. Opitaankohan enää kouluissa, että riisissä on 500 arkkia? Ja mikä on kirja, jos se ei ole kirja? Olisiko "tietämättömyydellä voimaa". 

Tuttava oli katsellut tv:stä Miriam Margolyesin dokumenttiohjelman matkailusta Australiassa ja tapaamisesta aboriginaalien kanssa. Tuttavalla oli vahva näkemys näistä alkuperäisväestön edustajista, eikä  se ollut kohtelias eikä mairitteleva. Loukkaannuin aboriginaalien puolesta. Tuttava on uskovainen. Sanoin mielipiteeni hänen kielteisestä kritiikistään  ja kysyin, onko Jumala tehnyt nyt virheen luodessaan nuo ihmiset?  Ehdotin edelleen ärtyneenä, että hän tekisi Canossan matkan Ulurun juurelle ja lähettäisi ison pyhän kiven laelle nöyrän anteeksipyynnön. Me ihmiset emme ole kaikkialla samanlaisia, eikä meidän pitäisi arvostella ketään pelkästään eurooppalaisesta näkökulmasta. Olen yhä loukkaantunut.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti