18. joulukuuta 2012

LINNUNLAULU

Uusi ällistyttävä havainto eilen Lääkärinkadun jalkakäytävällä. Oli aurattu kadulta lumi jalkakäytävän päälle.Jalankulkijat kävelivät ajoradalla.Minäkin.No,siinä oli sileää ja helppo tallustaa,tosin piti pitää vaarin,että autoilijat todellakin meidät huomaavat ja väistävät.Kenenkään päälle ei ajettu.

Minulla oli sairaalassa mukana Hannu Hirvikosken kirja Linnunlaulun tarina.Kustantanut Edico Oy Helsinki 2005.Linnunlaulun villat ovat käyneet tutuiksi kävellessäni Eläintarhassa  ja usein istuneena Villa Kivessä Linnunlaulun lukupiirin tilaisuuksissa.Nähnyt ja kuullut nyt jo monen edesmenneen kirjailijan kuulumisia Kalle Päätalosta lähtien.Sali oli usein piripintaan täynnä väkeä,osa ei edes mahtunut vaan istuivat ja seisoivat käytävällä.Valokuvaajat hyörivät ja niitä kuvia on Linnunlaulun tarinan sivuilla.Aloitin osallistumiset 1995 ja kävin säännöllisesti puolison sairastumisvuoteen 2003 asti.

Kirjailijat kertoivat itsestään,elämästään,kirjoistaan.Heille sai esittää kysymyksiä. Ensimmäisen tilaisuuden avaajana lukupiirin aloittaessa toimintansa 1995 oli silloinen kaupunginjohtaja Kari Rahkamo.Vetäjänä oli aina joku kirjallisuuden merkkihenkilö ja usein lausuja tai näyttelijä luki otteita kulloisenkin kirjailijan teoksista.Kanttiinista sai ostaa juomia kahvista viiniin.Mieleeni on jäänyt Helvi Hämäläinen,Veikko Huovinen,Alpo Ruuth,Lassi Nummi ja Riitta Uosukainen.Jälkimmäisen välittömyyttä olen saanut seurata silloin tällöin nelosen ratikassa mennessäni Laaksoon.Uosukainen jatkaa matkaa pysäkkini ohi ehkä aina Munkkiniemeen asti.Hänet tunnetaan ja aina joku aloittaa entisen eduskunnan puhemiehen kanssa keskustelun,johon iloinen karjalaisrouva kohteliaasti ja ystävällisesti vastaa.

Kirjailija Maila Talvio miehensä kielitieteilijä Jooseppi Mikkolan kanssa asettui asumaan Eläintarha 10:een vuonna 1904 asuttuaan sitä ennen naapuritalossa. Juuri tässä kympissä alettiin 1995 pitää uutta lukupiiriä,kuten oli Maila Talviokin pitänyt lukupiiriä nuorille kirjallisuudesta kiinnostuneille 1900-luvun alkuvuosina.Talvion aikana ei villan lukuilloista puuttunut suomalaisen kirjallisuuden suurnimiä.Heitä oli Juhani Ahosta Ilmari Kiantoon ja Eino Leinosta L.Onervaan.Koko kirjo.Muidenkin taiteenalojen harrastajat olivat Talvion tilaisuuksiin tervetulleita.Vieraina oli Ida Ahlberg,Aino Ackté,Akseli Gallen-Kallela,Eino Kalima jne... Kun istuin 1900-luvun loppupuolen lukupiiriläisten joukossa kirjailijatalo Villa Kivessä,tunsin selvästi kirjallisuuden historian havinan ja sen tunsi moni muukin tuossa kauniissa vanhassa arkkitehti Selim Lingqvistin suunnittelemassa ja 1890 valmistuneessa puutalossa,joka ylväänä yhä katselee aikaa uhmaten yli Töölönlahden kohti oopperaa ja Finlandia-taloa.

Yhä Eläintarhan villojen pihoilla kuulee linnunlaulua ja näkee vanhaa puustoa alueella,joka aikoinaan lohkottiin neljääntoista osaan ja joista rakennuksista on vain muutamia jäänyt ihailtavaksemme.Niissä asutaan ja niissä on erilaista kulttuuriin liittyvää toimintaa.Keidas Helsingin sydämessä,jota silloin tällöin  uhkaa uudistumisen ja kaupungin erilaisten tarpeitten pitkät kynnet ainakin suunnittelijoiden piirustuspöydillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti