10. elokuuta 2012

TORIREISSU

Vuosiin en ole sen enempää ollut Hakaniemen torilla kuin Hakaniemen hallissakaan.Eilen kummassakin.Kun tuuraaja oli tullut,lähdin heti.Ensin kampaajalle. Ensimmäinen Hakaniemen halli avattiin vuonna 1896,mutta sen toiminta jäi lyhykäiseksi.Uusi pykättiin 1913.Halleja oli Helsingissä noihin aikoihin muitakin,mutta tämä juttu kertoo nyt Hakaniemen torista ja hallista.

Hakaniemen hallissa eivät turistit tungeksineet.Valokuviakaan ei kukaan ottanut.Ruokapuolta huomattavasti enemmän kuin Vanhassa kauppahallissa.Kalaa monessa myymälässä,samoin lihakimpaleiden runsaus pani ainakin minut ihmettelemään,miksi niin niukasti lihaa Kauppatorin laidan hallissa.Hakaniemen halli vaikutti eläväisemmältä ja ruokaisammalta.Ostin pienen kukkakimpun eilen syntymäpäiviään viettäneelle naapurille,meille graavia ja muuta lohta,siikaa ja silakkapihvejä.Lounaaksi kylmä kalalautanen kuumien  perunoiden kanssa,tilliä ja keitettyjä kananmunia.Hakaniemen torin myyjät Kauppatorin kollegoitaan  aktiivisempia.En pidä tuiki tarpeellisena kovaäänistä myyntipuhetta ja ostamiseen houkuttamista tuputtamalla muualla kuin jossain,missä se kuuluu kulttuuriin.Ostin Polka-mansikoita,hallaimia,retiisejä ja zukkiinin.Marssin nupukiveystä pitkin perunakauppiaiden luo ja ostin pesemättömiä Siiklejä kapallisen. Minä kun en välttämättä oikein ymmärrä tätä "pestyjen" tarkoitusta ja vielä vähemmän,jos "pestyt" on uudelleen mullattu (?!).

Hakaniemen torin laitamalla elämää virkistämässä muutama laitapuolen kulkija,jotka keskenään ehkä keskustelivat siitä,miten tämä maailma nykyisin makaa.Kerjäläisiä ei näkynyt mailla halmeilla  kuten Kauppatorilla.Iäkkäitä hakaniemeläisiä rollaattorien kanssa vaihtamassa kuulumisia tuttujen torimyyjien kanssa.Leppoisuutta.Ei Kauppatorin hektisyyttä.Kaikki ihmisläheisempää ja lämpimän tuntuista elämää.Ehkä semmoista,kun se oli toreilla joskus aikojen alussa.Kiireetöntä.Kauppatorista on kehkeytynyt jonkunlainen turistinähtävyys,jossa ulkomaalaiset ihmismassat tungeksivat ihmetellen porontaljoja ja poron sarvista tehtyjä koriste-esineitä.Ostavat paistettuja muikkuja niistä lukemattomista valmiin ruuan kojuista,joita on pitkät rivit.Hakaniemessä en nähnyt edes yhtäkään lokkia haikailemassa  tienoilla,kuten ovat riesana "Suurtorilla".

Valmista syötävää on toki ennenmuinoinkin torilla myyty.Kun oikein tarkasti kuuntelin,olin kuulevinani ruokamyyjän huutelevan kojussaan "Veskunasoppaa,kymmenen penniä kooli".Ääni katosi Siltasaarenkadun meteliin.Oli pilvinen poutasää elokuussa vuonna 2012. Ja Maasta on lähetetty pienen auton kokoinen mönkijä Marsiin tutkimaan sikäläisiä tienoita.Kuuleeko Mars,täällä Maa? Mitä sanoisivatkaan mamma ja pappa,kun Jules Vernen kirjat ovat jo pitkästi todellisuutta.Minä päätin torireissuni ja lähdin kotiin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti