1. elokuuta 2012

RUP RUP RELLAA

Rup rup rellaa,lokkan rinker elva
seissarn stoo poo sit hööka sloot.
Soo viit som snöö,soo svart som muul.
Vaarför stritsman skall te heetta tööte.
Ten son kommer allra sista,ten skall heetta tööte.

Näin lauloivat Hietalahden pojat isäni lapsuudenaikaan ja samaa laulua on laulettu Martta Salmela-Järvisenkin aikana Sörnäisissä.Salmela-Järvisen lorun alku kuuluu näin "pruu,pruu prellaa". Loru erilaisten alkujensa kanssa on ruottia.Luin eilen illalla Paavo Haavikon toimittamaa "Helsinki,kaupunki graniittisilla juurilla,avaralla niemellä".Kustantaja Art House Oy ja vuosi on 2000. Kirjassa on helsinkiläisten kirjailijoiden,runoilijoiden,historioitsijoiden ja muiden muistelijoiden kirjoituksia omasta kaupungistaan Helsingistä.Isäni huvitti vielä aikuisenakin kotona vieraita päästelemällä tämän lorun,jota tytötkin lauloivat narua hupätessään.Minun aikanani raikuivat jo muut laulunpätkät Töölössä.

Paavo Haavikon kirja löytyi yllättäen hyllystä ja olen sen vielä itse ostanutkin,mutta lukematta jättänyt.Nyt luen ja tarkasti.Väinö Tanner muistelee Helsingin muuttumista,Henrik Tikkanen kulosaarelainen,Alpo Ruuth Kallion miehiä,Larun poika Jukka Pakkanen ja Mika Waltari Etu-Töölöstä ja moni muu palaa ajassa taaksepäin lapsuuteensa ja nuoruuteensa,ehkä myöhempäänkin omaan aikaansa Helsingin kortteleissa,pihoilla ja kaduilla.Luonnontieteilijä Anto Leikola pakinoi Töölöstä,minullekin rakkaasta ja tutusta kaupunginosasta.Leikolan lailla tunnen olevani aina töölöläinen,vaikka asuisinkin muualla.Kuten nyt teen.Minä muutin Katajanokalle ja Leikola Viiskulmaan.

Tänään kaupungilla.Mutta mitä kuulinkaan? Kotimaisten avomaan mansikoiden aika on jo ohi. Miten niin ohi? Kysyin.Ehkä kesän viileys,ehkä sateet,ehkä jokin muu lopetti kauden.Seuraavaksi kuulemma saamme taas ulkomaisia kunnes omat lasin alla kypsyneet tulevat myyntiin joksikin aikaa.Ostin hallaimia.Tämä hallain-sana on opittu äidiltäni ja tietysti sekin tulee ruotsin kielestä.Vattu ja vadelma ovat tutumpia.Usein minulta kysytäänkin mitä "hallaimet" ovat? Ostin paistinpannun,mutta vaikka kotona mittasin kannen halkaisijan,ei osunut nappiin.Pitää vaihtaa.Nyt otan kannen malliksi mukaan.Tarkoittaa,että huomenna jälleen stadiin ja perjantaina olisi suunnitelmissa lounas Lehtovaarassa.Kiirusta meillä pitää tämä elokuun alku.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti