29. joulukuuta 2019

JOHN WAYNEN HYVÄSTIT

John Wayne viimeisessä roolissaan Mr. Booksina. Vielä on miehessä hohtoa, vaikka vuodet jo painavat ja käsissä iän tuomia merkkejä. Katselin vuoden 1976 The shootist-elokuvan. Wayne on leffaa tehdessä ollut 69-vuotias. Ei enää hurjia ratsastuksia intiaanit kannoilla. Ase pysyi vakaasti yhä kädessä ja ruumiitakin tuli saluunan lattialle. Tällä leffalla sanoi John Wayne hyvästit elokuvayleisölleen.

Päivällä eilen katselin Niskavuori-leffan. Rauni Luoma iäkkäänä Loviisana piti Niskavuorta pystyssä kaikkine kiemuroineen, joita Hella Wuolijoki oli näytelmään laatinut.  En koskaan pysty yhtäkään Niskavuorta ilman paperinenäliinoja katsomaan. En tätäkään. Istuin sohvan nurkassa rutistaen lujasti tyynyä ja annoin kyynelten tulla.

Unirytmini on täysin sekaisin. Saatan helposti nukkua kahteentoista asti kuten tänäänkin. Tosin herään yöllä pariksi tunniksi, joka ehkä edesauttaa sekavaa nukkumistani. Voi niitä ihania aikoja, kun nukuin sievästi normaalin ajan, nukahdin normaaliin aikaan ja heräsinkin normaaliin aikaan. Niitä kaipaan. Ihan plöröksi on mennyt! Asialle täytyy jotain tehdä.

Jaahas, kansanedustaja Toimi Kankaanniemi haluaa pääkaupungiksi Jyväskylän. Minä en halua, jos tällä tiedolla on mitään väliä. Jyväskylä!  Olen ollut monta kertaa, kun pidimme mökkiä Tampereen ja Jyväskylän puolessa välissä. Kaunis pikkuinen kaupunkihan Jyväskylä on, ei siinä mitään. Ja on järvikin mukana. Mutta onhan meri sentään poikaa! Puolustaminen vihollisen hyökätessä on helpompaa kuulemma kuin täällä meren rannalla, jossa vihollinen pääsee sukellusveneellä vaikka Kauppatorille. Siitä sitten parimarssia Presidentinlinnaan, vaikka pressa ei ehkä siellä asukaan. Pääkaupunki Jyväskylässä asuisi Schaumanin linnassa ja hallitus istuisi Säynätsalon kunnantalossa pohtimassa tärkeitä asioita. Jo 613 suomalaista on allekirjoittanut  kansalaisaloitteen tähän hoopoon muutokseen. Älkää, hyvät ihmiset, kirjoittako enempää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti