Kun minä olin pikkuinen vielä, oli jouluaaton aatto päivistä ehkä pahin. Huomenna vasta tulee joulupukki ja tuo lahjoja. Huomenna! Vielä yksi päivä ja yö. Miten sen kestää? Kaikki näyttää jo joululta, kuusi koristeltu, kinkku uunia vaille, kaikki on hiukan salaperäisen kiireistä. Enää ei tunnu tältä. Ei salaperäistä eikä kiirettä. Juon aamukahvia kaikessa rauhassa ja mietin, pitäisikö pikaisesti imuroida. Ei lunta maassa kuten monina lapsuuteni jouluina. Enkä ole edes Töölössä.
Kirjassa Charles Baudelaire Modernin elämän maalari ja muita kirjoituksia kirjailija Antti Nylénin sanoin kerrotaan taidenäyttelykäynnistä eräässä kuuluisassa taidemuseossa: "On ihmisiä, taiteilijoitakin, jotka menevät Louvren taidemuseoon, ohittavat vauhdilla joukon mielenkiintoisia alemman kastin maalauksia luomatta niihin silmäystäkään ja asettuvat haltioituneina jonkin painokuvista erityisen tutuksi tulleen Tizianin tai Rafaelin maalauksen eteen. Tämän jälkeen he poistuvat tyytyväisinä, ja moni vakuuttelee itelleen: Nyt tunnen taidemuseoni." Liekö tänäänkin näin? No, kyllähän museovieras viipyy kauemmin teoksen edessä, josta oli kirjoitus lehdessä, mutta nykyisin nähdään näyttelyssä muutakin. Kun aikoinani olin Ateneumin uusien näyttelyiden avajaisissa, siellä ei todellakaan taidetta katseltu. Tavattiin tuttavia samppanjalasin ääressä ja puheensorina oli melkoista. Eivät nämä tilaisuudet olleet edes tarkoitettuja näyttelyn teosten katselua varten. Syventyminen niihin tehtiin ehkä toisella kerralla. Näin varmasti on nykyisinkin.
Museokäynnit Suomessa ovat lisääntyneet. Kiitos lankeaa museokortille, jonka minäkin hankin heti. En tiedä, onko se juuri minun kohdallani lisännyt kiiinnostustani museoihin, koska olen niissä aina käynyt. Aivan varmasti monilla ihmisillä on kortti ahkerassa käytössä. Hyvä niin, se maksaa itse itsensä hyvin nopeasi, kun sitä käyttää. En ole muuten vieläkään näyttänyt korttiani Ateneumin lippukassalle ja mennyt Helene Schjerfbeckin näyttelyyn, jossa on mukana muutamia ennen Suomessa julkisuudessa näkemättömiä maalauksia. Kuin myös kohua saanut Tyttö Barösundista, joka saatu yllättäen yksityishenkilöltä. Tämän työn edessä saattaa olla tungosta. Näyttely auki 26.1.2020 asti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti