Pilkoin puolisolle hedelmiä jälkiruuaksi. Halkaisin Presidentti-luumun ja sen sisällä asuttiin. Kellertävä parin millimetrin pituinen otus, joka päivänvaloon jouduttuaan aloitti armottoman kiemurtelun. Katselin sitä ja se luultavasti katseli minua, jättiläistä. En tuntenut oikeastaan minkäänlaisia tunnontuskia, kun otin toukan paperiin ja huuhtelin sen vessasta alas. Luumun panin biojätteisiin. Luumukääriänen, ehdotti netti. Kääriäinen tai ei, se ei kuulu minun luumuihini.
Huomenna tuuraaja ja minä pääsen stadiin. Peruutin kohdaltani omaishoitajien keskustelutilaisuuteen osallistumisen perjantaina. En oikeastaan jaksa mennä, eikä haluakaan ole riittävästi. Jos onni suosii, saatan saada niin ikään perjantaina uuden pesukoneeni. Sitähän on oitis kokeiltava. Ja aivan tyhjänä ja korkeassa lämpötilassa, neuvottiin Expertillä. Teenpä työtä käskettyä. Vanha toimii, kun sitä hetken maanittelee. Sillä olen peseskellyt.
Omaishoitajien Lähellä-lehti tuli. Puhutaan uupumuksesta, ihmissuhteista ja siitä, miten laki velvoittaa tukemaan omaishoitoa. Lakiin voisi lisätä pykälän koskien vaippakulutusta. Nyt päättäjät päättävät, kuinka monta vaippaa omaishoidettava tarvitsee vuorokaudessa ja se on 3-4. Minusta tarve on yksilöllistä. Joku pärjää vähemmällä ja joku tarvitsee enemmän. Vaippatilausta tehdessä voitaisiin kysyä, kuinka suuri tarve on kullakin. Meillä on päiviä, kun 3-4 ei riitä mihinkään ja siitä alle emme jää koskaan.
Lehti jatkaa kysymällä, "Kuka seuraa omaishoitajan jaksamista?" Niin kuka? Minä en ainakaan ole näiden 12 vuoden aikana ollut minkäänlaisessa seurannassa. Joku suihkuttajista joskus kysäisee vointiani. Jos tunnen olevani lääkärikäynnin tarpeessa, tilaan yksityispuolelta. Onko Helsingissä omaishoitajille terveystarkastuksia? Tehdäänkö niitä kunnan terveyskeskuksissa? Miten niitä tehdään? Valitettavasti minä olen menettänyt luottamukseni terveyskeskuksiin ja lopettanut niiden kanssa yhteistyön jo vuosia sitten. Kun A.K. jäi eläkkeelle, asiat alkoivat mennä alaspäin kuin lehmän häntä. Siirrätin puolison ja itseni yksityispuolelle. Nykyisin puoliso on Kotisairaalan piirissä, josta olen sitä mieltä, että omaishoitajaperhe pitäisi ottaa siellä kokonaisuutena ja hoitaa myös omaishoitajaa. Näin pitkälle meillä ei laki ainakaan vielä yllä.
Musta noi vaippa-asiat on ihan pielessä kaikkiaan. Ihme sääntöjä kunnilla. Ja jos sattuu vatsatauti yllättämään, niin 3-4 ei riitä todellakaan mihinkään. Tai sitten esim. housuvaippoja ei myönnetä, mutta kun saattaisivat helpottaa omasihoitajn työtä huomattavasti.Ja sitten on niitäkin hoidettavia, jotka saattavat repiä vaipan ja ihan hukkaan menee. Luulisi, että on kuitenkin aika pieni kulu verrattuna siihen jos henkilö joutuu laitoshoitoon. Tosin kai nykyään ei puhuta laitoshoidosta vaan kaikki jotka kunnan paikan saavat saavat "palvelutalopaikan".
VastaaPoistaCurryKaneli. Suihkuttajat kertoivat moneenkin kertaan yrittäneensä saada kaupunki uskomaan, että vaippojen määrät henkilöä kohti ovat päin seiniä. Kaupunki on toista mieltä, 3-4 ja sillä siisti. Mutta kun se juuri ei ole "siistiä" näillä määrillä. Myös monet hoitotarvikkeet ovat nykyisin omakustanteisia. Purnaan!
VastaaPoista