4. kesäkuuta 2020

SAKSALAISTA VERTA

Äitini puoleinen suku on tullut Saksasta Suomeen. Sain eilen tietää, mutta en sitä että koska. Koskaan en ole tämmöistä historiaa kuullut. Ei mistään muiden mukana Uralin takaa! Soitin tämänpäiväiselle sukuuni kuuluvalle syntymäpäiväsankarille ja hän kertoi. Kuinkahan paljon minussa on äitini puolelta saksalaista verta? Ich bin ein Deutscher! Aion tämän tiedon sukujuuristani kertoa A:lle, joka on egyptiläisyyden lisäksi puolittain saksalainen. Olisi ollut hauska kertoa aikoinaan myös H:lle, jonka suonissa ei virrannut mitään muuta kuin saksalaista verta. Enää ei voi.

Aion laihtua siihen asti, että saan solisluuni häämöttämään ihon alta. Erittäin hyvällä alulla jo olen.  Leipä kokonaan ruokavaliosta pois, yksi peruna ehkä pari kertaa kuukaudessa, kaikki makea tyystin pannassa päivittäin syötävää yhtä appelsiinia ja mansikoita paitsi. Iltaisin ei mitään. Enkä edes paljoa kärsi. Tutkin koko ajan salaattikirjoja ja nyt on merkki kaalisalaatin kohdalla. Vai tekisinkö porkkanasalaattia? Porkkanat leikataan ohuiksi viipaleiksi ja pannaan paistinpannuun kuullotetun sipulin seuraksi. Lisätään yhtä ja toista nestettä muun muassa valkoviiniä ja ripotellaan mausteet. Jäähdytetään ennen tarjoilua. Kastike koostuu sellaisista aineista, joita eivät myöhemmin ihon alla pömpöttävät solisluuni salli. Siis se jätetään pois, vaikka ammattikokki sanokin, että kastike on kaiken a ja on, ainakin 75%.

Raahasin eilen roskat roskikseen ja ihan vieras mies avasi minulle kohteliaasti alaoven. Tänään kauppaan. Kaikenlaisia salaattiaineksia. Kävelen Herkkuun. Ensi viikolla  12.6. netin kautta Stadin Friidun ja Stadin Kundin julkistaminen. Saattaa olla muutakin päivään kuuluvaa. On Helsingin syntymäpäivä. Räknäykseni mukaan sankari täyttää 470 vuotta. Nuorihan tuo vielä on moneen muuhun kaupunkiin verrattuna. Turku perustettu vuonna 1229!

Katselin eilisiltana tv:stä Michael Portillon matkaamista Amerikassa. Oli Missisippi-joellakin ja kertoi Mark Twainin luotsiajoista samaisella virralla. Kaivoin ohjelman jälkeen hyllystä Huckleberry Finnin seikkailut, jonka olen lukenut aiemminkin. Kirja on lyhentämätön alkuperäisestä vuonna 1884 ilmestyneestä. Kirjani painettu Oavan laakapainossa juhlallisesti ilmoitettuna MCMLXXII. Suomentaja Jarkko Laine. Siirryin leppoisasti Mississipille poikien mukaan, jonka rannalla Hannibalin kaupungissa kasvoi itse Mark Twain. "Ol´ man river" antoi kimmokkeen kirjan kirjoittamiselle. Ja kiitos kun antoi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti