7. kesäkuuta 2020

JAPANILAINEN VAI SAKSALAINEN

Huomenna tullaan partsilaseja katsomaan.  Ilmoitin parvekelasifirmalle heidän kysyttyään, onko laseissa vikaa. On. Nyt he kysyivät, kuka ne asentanut aikoinaan ja koska? Valmistajan nimeä en niistä löytänyt, enkä tiedä valmistumisvuotta liioin. Ehdotin, jos joku asiantuntija lasifirmasta voisi tulla laseja tutkimaan. Olisi nimittäin kivaa, jos saisin lasit auki ja kiinni ilman poppaskonsteja.

Olen Huckleberryssä jo yli puolen välin. Matkassa on nyt Kuningas ja Herttua, vikkelät konnat.. Jimin rakentamalla lautalla siis neljä matkustajaa, joista kahdesta Huck yrittää päästä eroon. Yksi suomennos kirjasta, sen muistan, oli tarkoitettu nuorisolle ja se oli muistaakseni WSOY:n  Siniset-sarjassa. Luin sen minäkin. Tämä nyt omistamani opus on aikuisten. Kerroinkin jo sen olevan lyhentämätön laitos alkuperäisestä vuonna 1884 ilmestyneestä. Mark Twain tuntee Mississippinsä. Toimihan hän samaisella joella lautturina aikansa. Meidän onneksemme päätyi kuitenkin kirjailijaksi.

Lotto ei antanut edes kahta euroa. Pitäisi ehkä luovuttaa jokaviikkoinen rahan jahtaaminen. Mutta kun niin mahdottoman paljon haluan päästä täältä idästä pois. Siitäkin huolimatta, että ikkunani edessä on komea koivikko. Skattan pihalla koivuja oli kaksitoista. Näitä puita en ole edes laskenut. Koivikko-sana kertoo jo runsaudesta. Koivuista pidän, yleensä puista. En nyt käy niitä kylläkään halailemaan tilaisuuden tullen. Tunnen kuitenkin suurta mielipahaa, kun kaadetaan joku vanha suuri puu, joka ollut paikallaan ennen minua ja sen olisi pitänyt jäädä vielä jälkeenikin.

Vaikka minusta nyt yllättäen tehtiin osittain saksalainen, en ole itsessäni mitään muutosta havainnut. Saksalaisia pidetään yleensä täsmällisinä. Olenko täsmällinen? Olutta osaavat valmistaa ja juoda. Prosit! Olut ei kuulu mielijuomiini. Odotan nyt itsessäni ilmaantuvan jotain todella saksalaista, kun kerran tiedän juureni. Tämä äidin puoleisen suvun saksalaisuus ei oikeastaan sovi siihen, kun äitini väitti olevansa japanilaista alkuperää. Ehkä siis ennen esi-isiemme tuloa Saksanmaalta. Kumpikin suvun alku sopii minulle. En ole koskaan pitänyt ajatuksesta, että me rämmimme tähän maahan jostain Uralin takaa ja ryhdyimme suomalaisiksi.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti