9. kesäkuuta 2020

KIRSIKAN KIVIEN SYLKEMISTÄ

Huck Finn luettu. Jännittävä ja humoristinen kirja. Kertojana itse Huckleberry Finn, joka lopussa sanoi kirjan kirjoittamisen olevan "vaivalloista hommaa". Jos olisi tämän tiennyt, ei olisi kirjoittanut.

Minulle tuli mieleen, että pikkupojilla, tai hiukan vanhemmillakin kuten Huckleberry, elämä on ollut jännää ja hauskaa. Kirjaa lukiessani toivoin hetken, että olisin syntynyt pojaksi kujeineen päivineen. Huckilla ja Tom Sawyerilla ei ollut koskaan tapahtumaköyhiä päiviä. Tarkemmin asiaa ajateltuani, olen täysin tyytyväinen siihen, että olen tyttö.

Tästä tulikin mieleeni, että on aikamoinen taiteenlaji kirsikan kivien syljeskely. Mökkiaikana se oli helppoa, kun sitä sai harrastaa ihan pihalla. Täällä se ei käy. Olen aina ollut tämän lajin syljeskelyssä  erittäin hyvä. Nyt menee ikään kuin hukkaan kirsikoiden syöminen, kun sitä ei voi tehdä loppuun asti. Kokeilin sylkemistä keittiön roska-astiaan, mutta siinä ei ole ollenkaan samaa nautintoa.

Ja tästä tuli mieleen, että menin eilen Tallinnanaukion torille: mansikoita, kirsikoita, aprikooseja. Kaupasta appelsiineja ja päärynöitä. Aion pitää itseni ruodussa, enkä ahmi kaikkia yhdellä kerralla. Hedelmissä on sokeria. Jätin loton ja elän toivossa. Tänään kotona ja huomenna hammaslääkäriin. Perjantaina on Helsinki-päivä. Vietän siitä ison osan läppärillä. Vuosi sitten olin paikan päällä Espan puistossa ja minua halasi Viking Linen maskotti, Ville Viking, vaikka en ollut lapsi, enkä ole vieläkään. Mutta maskotin iso syli tuntui mukavalta. Siitäkin huolimatta, etten yleensä ole Vikingin laivoilla matkustanut. Tätä en Villelle kertonut.

Nyt kun luin Huckleberryn loppuun, ei ole mitään lukemista. Otin hyllystä sen kirjan, jonka pariin melkein aina pakenen, kun ei ole lukemista. Se on Alf Henriksonin Antiikin tarinoita ykkösosa, jossa on kreikkalais-roomalaista mytologiaa, jumalia ja sen sellaista. Tosin vasta kirjan puolen välin jälkeen. Alkuosa käsittelee faktaa.  Antiikin ajan kirjailijoita, kuninkaita, sotimista, valloittamista ynnä muuta. Tämä kirja olkoon luettavana jälleen kerran siihen asti, kun on jotain muuta. Pitänee poiketa kirjakauppaan. Sain sieltä postia. Camilla Läckbergilta on ilmestynyt uusi kirja. Jatkoa Kultahäkkiin. Vieläkö kosto elää?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti