13. toukokuuta 2020

FLOORAN PÄIVÄNÄ OLKIHATTU

Aika kalsaa kun olin eilen ulkona. Piti mennä kauppaan. Tarvitsin yhtä ja toista erilaisiin salaattiruokiin. Tänään "punavihreää salaattia" oikein salaattikirjasta ohje. Punajuuria, pinaattia, fenkolinsiemeniä...  Oli muuten entistä enemmän kansaa liikkeellä, eikä turvavälistä niin väliä. Säännöt ja määräykset väsyttävät jo.

Ystäväni H soitti ja juttelimme pitkästi. Lähteekö syksymmällä taas Turkkiin? Ei tiennyt itsekään. Koronakin lähtemisen määrää. Meillä kaikilla jää sitä ja tätä viruksen takia nähtäväksi tuonnempana.

Hyppelen iloisesti kirjasta toiseen. Nyt menossa Voltairea. En koskaan päässyt Seitsemän filosofista tarinaa aikaisemmin loppuun. Nyt uudella tarmolla ja ymmärryksellä. Yli kolme sataa vuotta sitten syntynyt filosofi saanut ainakin yhteen kirjan juttuun inspiraation Tuhannen ja yhden yön tarinoista. Voltaire pohtii muun muassa onnellisuutta ja nauraa suvaitsemattomuudelle ja ennen kaikkea turhamaisuudelle. Nämä tarinat ovat ikäkaudelta 21-75. Voltaire kuoli 84-vuotiaana. Kävelin eilen Suomalaisen Kirjakaupan ohi, mutta halustani huolimatta en sisälle poikennut. Päätin kaivella hyllystäni näitä kesken jääneitä. Eikä kertaus muutenkaan ole pahitteeksi.

Tipautin postilaatikkoon Italian kirjeen ja samalla meni pikkuserkulleni onnittelukortti. Toivottavasti Italiaan menevä pääsee perille. Yksi jo tänä vuonna jäänyt sille tielleen, joka minua harmittaa. Mukana oli materiaalia, jota ei voi korvata. No, maahan kaatunutta maitoa on turhaa surra.

Tänään on  Flooran päivä. Se oli sellainen päivä, jolloin puoliso pani päähänsä olkihatun, Maurice Chevalier-tyyppisen. Hän käytti sitä vain kerran vuodessa ja aina 13.5. Vielä silloinkin, kun istui pyörätuolissa. Hattu on minulla tallella, jaloillaan seisovan ison peilin kulmassa. Hattu oli aina varma kevään merkki ja on sitä yhä, vaikka taas tänäänkin paleltaa.

Valvoskelin yöllä ja nukuin nyt aamulla pitkään. Onneksi ei ole mihinkään menoa. Loppuviikolla on. Kesäkuussa on toivoa päästä kiinni aktiivisempaan elämään. Monet menopaikat avautuvat, mutta rajoituksia on edelleen. Hyvä edes niin. A kertoi Espanjan oloista. Ravintoloiden terassit auki ja meren rannalla sallitaan kävely, jos asuu siitä yhden kilometrin päässä, autoissa saa yhden sijasta olla jo kaksi ihmistä. A oli heti menossa ystävineen lounaalle ja nautti vapaudesta etukäteen.

Hyvää Flooran päivää meille kaikille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti