23. tammikuuta 2020

LUPPOPÄIVÄ KOTONA OMAA KIELIKORVAA KUUNNELLEN

Viipyilen yhä Danten kanssa hänen Infernossaan Vergiliuksen seurassa. Viime yönä etenin viideskolmatta lauluun. " Kuin kottaraiset parvin laajoin, taajoin/ liikkeelle ajaa sydäntalven viima,/ niin tuomituita sieluja tää myrsky,/ heit´ ylös, alas, sinne, tänne heittäin;/ ei heille koita koskaan lohtu levon,/ ei toivo rangaistuksen laupiaamman."

Aamuviideltä nukahdin. Tänään piti lähtemäni yhä hiukan yskähdellen kauppaan. Siirsin huomiseen. Jos silloin halu päästä ihmisten ilmoille jo suurempi. Soitin eilen laboratorioon ja kysyin, missä viipyvät verikokeen tulokset, kun jo 8.1. olin verta antamassa? Luvattiin lähettää uudet. Unohtaneet? Miten suurta leväperäisyyttä! Eikä tietystikään mitään anteeksipyyntöä. Ei nykyisin.

Kari Rydman blogissaan syventyy suomen kielen mutkaisiin muotoihin. Esimerkiksi erisnimi Sääksmäki, ollaanko sitä Sääksmäellä vai Sääksmäessä? Rydman asuu Valkeakoskella tai Valkeakoskessa. "Mäki"substantiivina on selkeämpi. Jos olemme mäellä, katsomme maisemaa lähinnä sen päältä. Jos taas mäessä, olemme ehkä sen puolivälissä, jolloin miestä olisi autettava enemmänkin kuin mäen alla. Rydmanin tekstejä kannattaa lukea!

Itse olen joskus pohtinut, olenko Stockmannilla vai Stockmannissa. Ehkä on kuuneltava omaa kielikorvaa. Käytettävä sitä, mitä yleisimmin käytetään. Me kaikki olemme useinmiten (useimmiten?) Stockmannilla.


2 kommenttia:

  1. Nämä suomen kielen sijamuodot ovat kyllä ihan oma juttunsa! Mutta kyllä, me käymme Stockmannilla, Sääksmäellä ja Valkeakoskella. Minä käyn myöskin kaupassa tai kaupoissa, mutta jotkut käyvät kaupoilla. Voi tätä ihanaa suomen kieltä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuinka monta niitä sijamuotoja taas onkaan, Marjatta? 15? Illatiivi, allatiivi, inessiivi, elatiivi... Muistatko?

      Poista