4. kesäkuuta 2022

MIELUISIN KIROSANA

 "Perkele" on suosituin ja vaikuttavin kirosana suomen kielessä. Minustakin se menee muiden edelle, kun sen oikein tunteella ja voimalla suustaan sinkauttaa. Asiasta tehtiin oikein tutkimus. Niin että nyt tiedämme.

Toinen asia, joka kielitieteilijöitä ja kansaa askarruttaa on se, mitä tehdän Valko-Venäjän nimelle. Pohjoismaista Norja, Ruotsi ja Tanska jo käyttää maan oikeaa nimeä Belarus. Jos minulta kysytään, jota ei tehdä, niin olen Belarusin kannalla. Kunhan sanan taivutus menee oikein. Kotus vastustaa nimen suomen kielistä vaihtamista. Perustelut ovat Helsingin Sanomissa.

Tänään juhlitaan puolustusvoimia, on puolustusvoimien  lippujuhlan päivä ja nostetaan Suomen lippu salkoon. Lentokoneita taivaalla ja maan pinnalla sotilasparaati. Luultavasti ei kuitenkaan niin komea paraati kuin eilen Isossa-Britanniassa, jossa juhlitaan monen päivän ajan kuningattaren 70-vuotista taivalta monarkkina. On siinä pitkä työsarka. Mutta kyllä meidänkin tämän päiväistä paraatia kelpaa seurata. 

Minä en liiku mihinkään kotoa. Luen Eino Leinon, joka ei ole se Eino Leino, kirjaa "Kirjailijoiden Helsinki", joka myös joskus jäänyt kesken. Näitä oli tuplaten hyllyssä ja toisen lähetin Italiaan, josta jo  tuli kiitos. Istuin eilen pitkän tovin partsilla lukemassa. Auringon paistetta riitti niin, että oli pakko suojautua parvekehatun lierin alle varjoon. Nenään tuli mansikan tuoksu.  Niitähän roikkuu yläpuolellani saamassani  parvekemansikassa,  Fragaria x Ananassa, osa jo vienosti punastuneena. Satoa pitäisi riittää koko kesäksi kertoo Google. Tulee olemaan ikimuistoinen hetki pannessani ensimmäisen mansikan suuhuni omasta maasta. Kuinka se kuulostaakin niin kivalta!

Heräsin tänään jo  ennen viittä aamulla ja tiputtelin kahvin Mucha-mukiin. Taivas pilvessä ja sadetta luvattu. Kauhukseni sitä myös luvattu 12.6. jolloin pitäisi istua Espan puistossa lierihattu päässä juhlistamassa Helsingin syntymäpäivää. Toivottavasti ennuste ei pidä paikkaansa. Ettei tarvitse turvautua suosituimpaan kirosanaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti